Nieuws11 jan '16 07:31

Huis uit erfenis vaak te hoge WOZ-waarde

Auteur: BNR Webredactie

Omdat de werkelijke waarde van een geërfd huis regelmatig lager ligt dan de WOZ-waarde, vrezen nabestaanden teveel aan de belastingdienst te moeten afdragen, blijkt uit onderzoek van BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De laatste tijd neemt het verschil tussen de WOZ-waarde en de werkelijke waarde van een geërfd huis toe, zegt Marieke Hasselman van WOZ Specialisten: "Op het moment dat mensen een woning erven, is het vaak een woning van oudere mensen. De staat van onderhoud van deze woningen is minder dan van andere doelgroepen. En de gemeente houdt geen rekening met de staat van onderhoud, waardoor de WOZ-waarde hoger ligt dan de werkelijke waarde."

En bezwaar maken lukt vaak ook niet meer, omdat de bezwaartermijn vaak al is overschreden als iemand komt te overlijden. "De wetgeving heeft opgenomen dat de nieuwe eigenaar, dus in dit geval de erfgenamen, kunnen bij de gemeente een beschikking opvragen. En tegen die beschikking kan binnen zes weken bezwaar gemaakt worden, waardoor een nieuwe bezwaartermijn gecreëerd wordt", zegt Hasselman. De waarde wordt dan door de gemeentes verlaagd.

Precieze aantallen zijn niet bekend, maar volgens Hasselman zegt dat het vaak voorkomt. "Die WOZ-waarde wijkt echt af van de werkelijke waarde. En het scheelt gewoon zo veel, duizenden euro's. Steeds meer mensen gaan bezwaar maken als erfgenaam", meent Hasselman. Jos Oosters van WOZ Consultants ziet dat het aantal WOZ-bezwaren de laatste jaren met zo'n tien procent stijgt.

En bezwaar maken heeft zeker zin, want volgens Hasselman verlaagd in negen van de tien gevallen de gemeente de WOZ-waarde van een geërfd huis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen