Nieuws3 feb '16 08:12

Kamer beslist pas 1 maart over mediawet

Auteur: Karlijn Meinders

Staatssecretaris Dekker praat zich de blaren op de tong voor een nieuwe omroepwet, maar de Eerste Kamer wil eerst alle toezeggingen op papier en schorst voorlopig het debat. Pas op 1 maart praat de senaat verder.

Foto: ANP
Foto: ANP

Politiek verslaggever Jaap Jansen volgt het debat. Dekker staat niet bekend als een vriend van de traditionele publieke omroepen. In de Eerste Kamer zijn nogal wat fracties wel op de hand van die omroepen en dat botste nogal. "Dekker zag dat mensen afhaakten, door Netflix, YouTube, games, en wilde daarom een sterkere regierol voor het overkoepelende NPO-bestuur."

Rol van de omroepen
Dekker had dit toegezegd, maar de Eerste Kamer is er niet gerust op dat hij zich daaraan houdt en eiste zwaardere garanties. "Dekker benadrukte dat  de rol van de omroepen ‘van groot belang’ is voor de pluriformiteit van de media en dat ze blijven gaan over vorm en inhoud van hun eigen programma’s. Alleen in het begin bepaalt de NPO welke soorten programma’s waar nodig zijn en wie die gaan maken, in samenwerking van de omroep."

Poolse toestanden
Dekker werd er ook van verdacht dat hij zelf een vinger in de pap wilde door VVD-partijgenoot Bruno Bruins te benoemen als voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. "Dat kwam uitgebreid ter sprake", vertelt Jansen. "Dekker bezweert dat er geen Poolse toestanden. Daar bepaalt de regering zelfs welke journalisten er worden aangenomen. In de nieuwe wet gaat hij zelfs de rol van de regering bij het aanwijzen van een voorzitter helemaal weggummen, zegt hij. Het wordt nog transparanter."

Amusement
Dekker wil ook minder amusement op de publieke tv-zenders. "Veel fracties denken daar met hem mee, maar zeggen sommigen: amusement kan nuttig zijn. Mensen kunnen daardoor blijven hangen en ook andere informatie oppikken. Dekker zegt nu: als omroepen kunnen aantonen dat het noodzakelijk is in bepaalde programma’s, dan mag het. Het is natuurlijk wel de vraag hoe je dat kunt aantonen. Mijn verwachting is dat er wel enkele programma's zullen verdwijnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen