Nieuws1 jul '11 17:54

[01-07] Hugo Reitsma: Briljante oplossing voor zelfverzonnen probleem

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Griekse crisis wordt steeds meer een politieke crisis dan een economische -. In Griekenland natuurlijk, waar het kantje boord was deze week toen het parlement stemde over nieuwe bezuinigingen. Maar het geldt niet minder in Brussel.

Daar zitten de eurolanden met de handen in het haar: Griekenland heeft acuut extra geld nodig om niet failliet te gaan. Maar volgens de regels van het Internationaal Monetair Fonds moet Griekenland dan voor de komende 12 maanden zijn gefinancierd. Dat is het niet. Daarvoor moet er weer een nieuw noodpakket komen, inclusief deelname van de banken. En dat is nog niet geregeld.
Slimme oplossing? Briljant!
De ministers van Financiën zinnen op een list: Als ze van het weekend nou heel plechtig verklaren dat het nieuwe fonds er echt gaat komen, dan knijpt het IMF misschien een oogje toe. Dan is dat acute faillissement afgewend en heeft de EU nog een week respijt om die private deelname te regelen. Ingewikkeld? Jazeker. Slimme oplossing? Briljant.
Nóg slimmer
En het kan nóg slimmer: om banken te verleiden deel te nemen aan een nieuw noodpakket, gaat de staat garant staan voor een deel van hun risico. Ook dit is zo geniaal dat het flauw zou zijn te zeggen dat je dan net zo goed de banken er helemaal buiten kan laten.
Alleen wie had deelname van het IMF en de banken ook weer bedacht?

Zo kan de politiek dat IMF-probleem en het banken-probleem toch nog oplossen. Alleen wie had deelname van het IMF en de banken ook weer bedacht? Precies: de politiek zelf, onder aanvoering van ondermeer Nederland, dat “keiharde garanties” eiste voor Griekse steun, maar zich nu op kunstige wijze onder de eigen voorwaarden weet uit te wurmen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen