Nieuws10 feb '16 07:12

Dick Berlijn: 'Burgerdoden nooit uit te sluiten, maar optreden noodzakelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Burgerdoden zijn ook bij bombardementen in Syrië nooit compleet uit te sluiten. Dat zegt Dick Berlijn, voormalig commandant der strijdkrachten. Defensie doet er alles aan om de kans te beperken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanmiddag beslist de Tweede Kamer of de missie in Irak wordt uitgebreid naar Syrië. Hoewel het Nederlandse leger beschikt over een bepaald soort precisiebom die de schade zo klein mogelijk moet houden, blijft de kans op burgerdoden aanwezig.

Precisiebommen
Dick Berlijn: "We hebben bommen die beperkte schade aanbrengen. Deze bestaan uit twee delen: een bomlichaam met explosieven erin en een geleidekop. De kop die wij gebruiken is gevoelig voor laserlicht. Het vliegtuig straalt het doel aan met een laser en de bom volgt die straal zeer nauwkeurig naar het doel. Hiermee wordt schade tot een minimum beperkt, al kun je schade nooit 100 procent uitsluiten."

Burgerslachtoffers
Berlijn benadrukt dat onze vliegers goed getraind zijn en dat we daarnaast in een coalitie werken en zo goede inlichtingen kunnen verzamelingen. "Maar dan nog: het uitsluiten van burgerslachtoffers kan niet. Een oorlog is verschrikkelijk."
 
 
 
Gruwelijkheden
Daarnaast is het alternatief, niet bombarderen, ook niet aantrekkelijk, zegt Berlijn. "Dat betekent dat IS nog veel langer deze gruwelijkheden kan uitvoeren. We moeten de keuze niet lichthartig maken, het is een verschrikkelijke keuze, maar gelet op de dingen die IS doet, de wreedheden die we zien, de slachtoffers die ze maken, ook onder de burgerbevolking, moet het wel."
 
 
 
 
Open en eerlijk
Amnesty International doet ondertussen een oproep aan Nederland om meer informatie te verschaffen over de bombardementen die zijn uitgevoerd, of nog uitgevoerd gaan worden. Ruud Bosgraaf van Amnesty: "Veel landen, zoals Canada, geven daar veel informatie over, zodat als het een keer misgaat duidelijk is wat er is gebeurd."

Gerelateerde artikelen