Nieuws15 feb '16 20:02

VN: 50 doden bij alarmerende aanvallen ziekenhuizen Syrië

Auteur: Karlijn Meinders

VN-chef Ban Ki-moon heeft geschokt gereageerd op aanvallen op een school en ziekenhuizen in het noorden van Syrië, waarbij vandaag circa vijftig doden vielen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De secretaris-generaal is uiterst bezorgd door de berichten dat zeker vijf medische faciliteiten en een school zijn bestookt'' in de Noord-Syrische provincies Aleppo en Idlib, aldus een VN-woordvoerder. Er zijn volgens hem bijna vijftig burgers gedood onder wie kinderen en velen zijn gewond geraakt.

"Deze aanvallen zijn een grove schending van internationaal recht. Ze werpen een schaduw over de voornemens die afgelopen week in München zijn genomen door de ISSG (Internationale Steungroep voor Syrië)'', zei de woordvoerder.

Zo'n 40.000 mensen zouden door de aanval nu zonder de mogelijkheid van medische hulp zitten. Het ziekenhuis in Idlib werd ondersteund door Artsen Zonder Grenzen. Massimiliano Rebaudengo, van Artsen zonder Grenzen, vertelt tegen The Independent dat er nog mensen van de organisatie vermist worden en dat het om een opzettelijke aanval ging.

Inmiddels is het speculeren over wie er achter de aanvallen zat in volle gang. Volgens de Syrische ambassadeur in Moskou, Riad Haddad, zit de VS erachter. Hij uitte deze beschuldiging nadat eerder Rusland werd genoemd als mogelijke dader door het Syrian Observatory for Human Rights.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen