Nieuws28 jan '16 17:56

'Pas op voor massaclaims pensioengerechtigden'

Auteur: Judith Laanen

De pensioenen worden volgend jaar mogelijk wéér gekort. Kunnen gepensioneerden daar tegen in opstand te komen?

Foto ANP
Foto ANP

Slecht nieuws voor gepensioneerden vanochtend. De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, het ABP en Zorg en Welzijn, waarschuwen dat ze volgend jaar mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De fondsen geven aan dat 2016 financieel gezien niet goed is begonnen, met de wereldwijd dalende rente. Als dat zo doorgaat kán dat leiden tot verlaging van je pensioen.

Twee jaar geleden raakten de pensioenfondsen ook al in de problemen met hun dekkingsgraad. Theo Gommer, pensioenadvocaat en voorzitter van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen zegt dat de huidige rekenregels voor moeilijkheden zorgen.

 

In Nederland geldt nu eenmaal de regel dat als de dekkingsgraad van een pensioenfonds te laag wordt, de pensioenen van gepensioneerden de klos zijn. "Als we geld blijven uitgeven dat er niet is, dan gaat het ten koste van de kans op pensioenuitkeringen voor toekomstige generaties", zegt Gommer.

Kleine lettertjes
Mocht je er toch iemand voor aansprakelijk willen stellen, dan zou dat lastig worden. Juridisch gezien zal het vanwege de kleine lettertjes moeilijk zijn om een zaak tegen je pensioenfonds aan te kunnen spannen, denkt Gommer. "Daarin staat dat als we geld tekort hebben op grond van de rekenregels, dat we niet indexeren en als dat geen soelaas biedt, gaan we korten. Daar tegenover staat de belofte die is gedaan en dan kom je uit bij de zorgplicht. Ik kan misschien juridisch gezien geen rechten hebben, maar als het zodanig is gecommuniceerd dat ik mijn pensioen inclusief indexatie krijg, dan ga ik kijken of ik daar niet iemand voor aansprakelijk kan stellen."

Massaclaims
Gommer denkt dat met de toename van de groep gepensioneerden en babyboomers die met pensioen, dat er toch massaclaims aan zitten te komen. "Er komt een keer een punt dat je denkt: 'moet ik dit lijdzaam ondergaan of zijn er mogelijkheden?' We hebben dat ook met het MeVita-debacle gezien, steeds meer partijen - in dit geval vanuit de FNV - gaan hun krachten bundelen en toch kijken of ze, ondanks dat ze er op dit moment nog geen harde juridische rechten over hebben, er toch tegen in de slag gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen