Nieuws7 jan '16 11:54

Dit zijn de prioriteiten van Rutte tijdens het EU-voorzitterschap

Auteur: Jeroen Pen

De minister-president wil doorpakken de komende zes maanden, en zegt dat 'we geen visionaire vergezichten' van hem hoeven te verwachten.

BNR-verslaggever Laurens Boven met Mark Rutte.
BNR-verslaggever Laurens Boven met Mark Rutte.

In een persconferentie waaraan ook Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans deelnamen, deed de minister-president uit de doeken waar het komende halfjaar de nadruk op zal liggen.

De belangrijkste thema’s zijn migratie en internationale veiligheid, vertelde Rutte. Tot op heden verdeelden deze onderwerpen Europa ten diepste. Politiek verslaggever Laurens Boven: “Frans Timmermans zei net niet voor niets tegen me: ‘We zitten in een soort existentiële crisis in Europa.’” Tijdens de persconferentie betoogde diezelfde Timmermans dat Europa niet het probleem is maar de oplossing, en dat grote uitdagingen alleen het hoofd geboden kunnen worden door middel van samenwerking.

Dergelijke grote woorden hoeven we van de minister-president niet te verwachten, zegt Boven. “Rutte zei zelf al: ‘Ik ben een probleemoplosser, geen visionair. Verwacht van mij geen vergezichten om mensen te mobiliseren rondom een bepaald ideaal.”

Gerelateerde artikelen