Oorzaak voor het tekort is vaak dat de productie economisch niet meer rendabel is. Het gaat hierbij om medicijnen voor ernstige ziektes, zegt Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij de KNMP: "Het gaat om middelen voor ernstige aandoeningen. We hebben het over hartmedicijnen, medicijnen tegen epilepsie. Die kunnen er soms gewoon even niet zijn. Dat is toch levensbedreigend."
Gedragscode
Er moet een gedragscode komen voor medicijnfabrikanten, vindt directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF. Volgens haar onttrekken farmaceuten zich te vaak aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Ook CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot maakt zich zorgen over het tekort. Volgens haar moeten er twee dingen gebeuren: “Ten eerste zou het goed zijn om tot een kritieke geneesmiddelenlijst te komen. Als het levensbedreigend is, kan er dan geen tekort komen. Het andere is dat we pas heel laat, pas bij de apotheker, zien of er tekorten zijn en dat die eraan komen."
Schippers: lastig dilemma
Minister Schippers van Volksgezondheid zegt in een reactie tegen BNR dat 'de stijgende trend van geneesmiddelentekorten bekend is'. Daarom is er een werkgroep opgericht waarin 'alle betrokken partijen zitten en waarbij per geneesmiddel steeds wordt gezocht naar een zo goed mogelijke oplossing', laat Schippers weten. "Het een lastig dilemma. De invloed vanuit Nederland is beperkt op deze mondiale markt, maar we roeien met de riemen die we hebben."
Volgens de minister zijn de gevolgen voor patiënten in Nederland vooralsnog 'niet al te groot'. "We doen onze stinkende best (met alle partijen) om dat zo te houden."