Nieuws11 jun '15 06:44Aangepast op 11 jun '15 08:28

Tekorten aan medicijnen opgelopen tot recordhoogte

Auteur: Pieter van den Akker

Het tekort aan medicijnen in Nederland is het afgelopen jaar opgelopen tot recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers. In 2014 ging het om meer dan 500 medicijnen die fabrikanten - meestal tijdelijk - niet kunnen leveren. De apothekers noemen de tekorten in sommige gevallen levensbedreigend.

Oorzaak voor het tekort is vaak dat de productie economisch niet meer rendabel is. Het gaat hierbij om medicijnen voor ernstige ziektes, zegt Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij de KNMP: "Het gaat om middelen voor ernstige aandoeningen. We hebben het over hartmedicijnen, medicijnen tegen epilepsie. Die kunnen er soms gewoon even niet zijn. Dat is toch levensbedreigend."

Gedragscode
Er moet een gedragscode komen voor medicijnfabrikanten, vindt directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF. Volgens haar onttrekken farmaceuten zich te vaak aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.




Ook CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot maakt zich zorgen over het tekort. Volgens haar moeten er twee dingen gebeuren: “Ten eerste zou het goed zijn om tot een kritieke geneesmiddelenlijst te komen. Als het levensbedreigend is, kan er dan geen tekort komen. Het andere is dat we pas heel laat, pas bij de apotheker, zien of er tekorten zijn en dat die eraan komen."
 



Schippers: lastig dilemma

Minister Schippers van Volksgezondheid zegt in een reactie tegen BNR dat 'de stijgende trend van geneesmiddelentekorten bekend is'. Daarom is er een werkgroep opgericht waarin 'alle betrokken partijen zitten en waarbij per geneesmiddel steeds wordt gezocht naar een zo goed mogelijke oplossing', laat Schippers weten. "Het een lastig dilemma. De invloed vanuit Nederland is beperkt op deze mondiale markt, maar we roeien met de riemen die we hebben."

Volgens de minister zijn de gevolgen voor patiënten in Nederland vooralsnog 'niet al te groot'. "We doen onze stinkende best (met alle partijen) om dat zo te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen