Nieuws18 jun '15 06:42Aangepast op 18 jun '15 14:19

Handel in illegale medicijnen dijt uit

Auteur: BNR Webredactie

De handel in illegale medicijnen groeit en zit steeds professioneler in elkaar, zeggen de IGZ, Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO). Afgelopen week werden tijdens een grootschalige controle honderden illegale pakketjes onderschept.

Foto: ANP
Foto: ANP

In totaal werden er ruim 155.000 mogelijk gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend. In 115 landen zijn voor het onderzoek ruim 5800 post- en koerierszendingen gecontroleerd.

Gevaarlijk
Ronnie van Diemen, Inspecteur Generaal bij IGZ, legt uit dat er veel risico's zitten aan de handel in illegale medicijnen. "Het gaat in dit geval om middelen die je normaal op doktersrecept haalt, maar nu op internet bestelt en thuisgestuurd krijgt."


 

Volgens Van Diemen worden er voornamelijk erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen aangetroffen, afkomstig uit met name China en India. "Dat zijn middelen waar mensen graag via een anonieme, makkelijke weg aan komen."

Risicolanden
Ook de Nederlandse campagneleider bij de de douane Martin Saelman sprak vanmorgen op BNR zijn zorgen uit: "Het probleem groeit. Absoluut. We weten de risicolanden, we weten dat het toeneemt. De afspraken die we hebben zullen in de toekomst dan ook aangepast moeten worden."

 

Professioneler
Het tegengaan van de handel in illegale medicijnen wordt bemoeilijkt door de steeds professionelere manier van werken, vertelt Van Diemen. "De verpakkingen zijn steeds moeilijker te onderscheiden van die van reguliere medicijnen. Ook zien de websites er steeds professioneler uit. Om mensen te helpen onderscheid te maken, gaat 1 juli de overheidssite www.aanbiedersmedicijnen.nl live. Daarop kan men zien welke online aanbieders het EU-logo hebben. Dit logo krijgen organisaties alleen als ze een professionele achtergrond hebben."

Gerelateerde artikelen