Nieuws19 jan '16 16:34

Den Haag veroordeelt geweld bij protesten; oplossingen blijven uit

Auteur: Mark Hulstein

Op veel plekken in het land is er onrust over de opvang van vluchtelingen. De burgemeester van Heesch noemt de protesten van maandagavond weerzinwekkend.

Foto: ANP
Foto: ANP

In Heesch zijn er vanavond en donderdagavond nog een informatieavonden. De burgemeester Marijke Moorman heeft gezegd dat er alleen maar mensen uit de gemeente Heesch welkom zijn. Bij de protestactie van gisteravond keerde een deel van de duizend demonstranten zich tegen de politie. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de ME en het gemeentehuis. Er zijn enkele verdachten gearresteerd en die komen volgens Omroep Brabant niet uit de gemeente Heesch zelf, maar uit Oss, Helmond en Ravenstein.

In Ede is de informatiebijeenkomst donderdag over een AZC afgelast. De burgemeester is bang dat er mensen van buitenaf op de avond afkomen om te rellen. In Utrecht wordt er ook een  informatieavond gehouden. Deze gaat nog wel gewoon door. Maar er worden maatregelen genomen om de avond goed te laten verlopen. Zo is er extra politie op de been en is er zware beveiliging.

Minister Plasterk
In Den Haag maakt men zich ook zorgen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk spreekt over een trieste vertoning. "Er wordt met stenen gegooid, met eieren gegooid. Dat is echt niet acceptabel. En het democratisch bestuur moet zich daardoor ook echt niet laten beïnvloeden. Laat iedereen nou gewoon zeggen waar hij het mee eens is en niet mee eens, waar die zorgen over heeft. Inspreken, spandoeken ophangen, naar vergaderingen komen, meningen uiten, demomstreren. In een vrij land moet dat altijd kunnen", zegt Plasterk. Hij zegt ook dat men het vooral rustig moet houden.

Samsom
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom is concreter. "Meer inspraak, kleinschaliger locaties. Dat zijn de toverformules waarmee je dit soort zaken over het algemeen wel goed met elkaar kan bespreken", zegt Samsom. "Het is een ingewikkeld debat met veel emoties."

Zijlstra
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reageert op de plannen van Geert Wilders om alle mannelijke vluchtelingen preventief op te sluiten in AZC's. "Ik vind dat heel veel mensen zich heel terecht zorgen maken over die enorme asielstroom. Andere kant van het verhaal is dat we ook moeten oppassen om al die mensen  over één kam te scheren. Er zijn problemen, die moeten hard aangepakt worden. En in dit land hebben we een rechtsstaat. Ik denk dat geen Nederlander zou willen dat omdat hij Fries, Limburger of wat dan ook is, collectief veroordeeld zou worden omdat hij of zij nu eenmaal daar vandaan komt. Laten we dat principe van de rechtsstaat alsjeblieft overeind houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen