Nieuws18 jan '16 20:23

Actievoerders bestormen gemeentehuis Heesch

Auteur: BNR Webredactie

In het Brabantse Heesch zijn drie mensen aangehouden bij een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Het protest liep uit de hand toen een deel van de ongeveer duizend demonstranten zich in de loop van de avond tegen de politie keerde.

Foto: Tessel Linders
Foto: Tessel Linders

De actievoerders gooiden met vuurwerk, stenen en eieren en wilden het gemeentehuis bestormen. Maar volgens Jack van der Dussen, fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, kwam het grootste rumoer niet van de Heeschenaren zelf. "Het begon met een vreedzaam protest van omwonenden die het organiseerden. Maar dan komen er van die radicale groepen op af die het eigenlijk verpesten voor mensen die vreedzaam willen protesteren. Wat ik begreep zijn die voornamelijk van buiten Heesch gekomen." 


 

Uiteindelijk greep de ME, die al aanwezig was bij het protest tegen een AZC, in. Geen van de actievoerders kwam het gemeentehuis binnen. Ondanks oproepen van de organisatie tot een vreedzaam protest, werd de sfeer tegen half acht grimmig. Mensen bekogelden het gemeentehuis met vuurwerk, eieren en stenen. De politie maande de demonstranten daarop om naar huis te gaan, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Binnen werd de commissievergadering gestaakt en verplaatst naar een andere ruimte binnen het gemeentehuis.

Duizend demonstranten
Om acht uur werd het te gevaarlijk en veegde de ME de omgeving van het gemeentehuis schoon. Volgens
Omroep Brabant waren er daarvoor zo'n duizend demonstranten op de been. Veel van hen hadden spandoeken bij zich met teksten als "500 = te veel" en "AZC nee". De planning is dat er in het dorp een asielzoekerscentrum komt met 500 bewoners. Vorige week werden er op het terrein van het nog te bouwen AZC varkens opgehangen aan een boom uit protest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen