Communicatiedeskundige Huub Bellemakers schreef na de verlieswedstrijd die het Nederlands Elftal in oktober speelde. Bellemakers: "Ik schreef: kom we gaan met z'n allen naar Zeist. Bivakmuts op. Burgers pikken dit niet meer. #kominverzet." Zijn grappig bedoelde tweet verscheen online vlak nadat relschoppers een opvang voor vluchtelingen in Woerden aanvielen. Het hoofdkantoor van de KNVB staat in Zeist. Bellemakers kreeg bezoek van de politie.
Bellemakers ontving een "sympathieke agent": "Hij vertelde dat hij gebeld was door collega's die zeiden: kun je eens nagaan wat er aan de hand is en wat hij bedoelde. Na uitleg snapte hij de grap en vond hij het ok."
Huisbezoeken ervaren als intimidatie
Maar dat de politie zomaar bij je aanklopt ervaren sommige mensen als intimiderend of dreigend, zo schrijft ook NRC Handelsblad in een reportage over mensen die na tweets een bezoek kreeg van de politie. Bellemakers denkt dat de politie voorzichtig moet zijn met dit soort huisbezoeken: "Je mag een hele hoop oproepen en doen in het echt en online, maar de politie moet wel heel voorzichtig zijn daar zomaar op in te grijpen."
"Ik vind het goed dat ze het in de gaten houden, dat is volgens mij de taak van de politie. Maar ze moeten wel uitkijken hoe ze mensen daarop aanspreken. Demonstreren is een recht, daar mag je mensen toe oproepen." De grenzen opzoeken maakt het ingewikkeld, zegt Bellemakers: "Mensen vragen of aansporen tot het verwijderen van tweets, daar moet je als politie heel voorzichtig mee zijn."