Nieuws31 dec '11 12:38

Rijles slaat nog niet aan bij jongeren

Auteur: BNR Webredactie

Vervroegde autorijles slaat nog niet echt aan bij jongeren vanaf 16,5 jaar: slechts 2 tot 5 procent maakt gebruik van de mogelijkheid om vroeger met rijlessen te beginnen.

Vanaf zeventien jaar neemt de belangstelling wel fors toe. In totaal maakt ongeveer een kwart van de jongeren in die leeftijdsgroep gebruik van de mogelijkheid om voor het achttiende jaar met rijlessen te beginnen, meldt brancheorganisatie Bovag.

Het experiment - 2todrive - is afgekeken van Duitsland, waar tussen de 20 en 30 procent van de jongeren zich aanmeldde. "Vooraf leek de belangstelling groot. Veel jongeren lieten zich alvast op de lijst zetten bij rijscholen.''

Begeleiding
Na het behalen van het theorie- en praktijkexamen mogen 17-jarigen zelfstandig gaan rijden met een coach naast zich, in de hoop dat de jongeren dan minder ongelukken veroorzaken.

Bovag denkt dat de meeste jongeren pas op hun zeventiende genoeg geld verdienen om aan rijlessen te beginnen. Daarnaast lijken de jongeren het niet erg cool te vinden om met een begeleider te worden gespot op de Nederlandse wegen.

Gerelateerde artikelen