Nieuws17 feb '16 06:48

Motormuis steeds vaker grijze muis

Auteur: Mark Hulstein

Vijftigplus mannen hebben het afgelopen jaar gezorgd voor een forse omzetstijging bij motorzaken. Het aantal verkochte motoren nam met tien procent toe volgens het CBS.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Je ziet het ook aan het algehele straatbeeld: de motorrijder vergrijst. Onder vijftigplussers maar ook vijfenzestigplussers neemt het motorbezit hard toe. Maar bij dertigers en veertigers zie je er steeds minder op de motor", zegt Pieter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Maar het zijn zeker niet alleen de ouderen. Roel Oldenkamp van motorrijschool Selling ziet juist veel jongere cursisten. En dat is misschien maar goed ook. "Ik zit nu op zo'n dertig leerlingen. En ik heb er drie, misschien vier die boven de vijftig zitten. Daarvan zijn er nog twee dames", zegt Roel Oldenkamp van motorrijschool Selling in Amsterdam. De meeste leerlingen bij Oldenkamp zijn tussen de 25 en 35. "Wel een grote groep."

"Mensen die al ervaring hebben op de weg met de auto komen zeker een eind op de motor. Het mooie voorbeeld is Rick die net gereden heeft. Hij heeft geen autorijbewijs en hij heeft een langer traject nodig, zeker op de weg, dan Richie die net heeft afgereden en al een jaar of acht z'n rijbewijs heeft. De ervaring in de auto, van hoe een snelweg of een kruising er uit ziet, heeft iemand zonder autorijbewijs niet. Die heeft alleen z'n fietservaring. Dat is een heel andere referentie", zegt Oldenkamp.

Oldenkamp ziet dat jongere leerlingen vaak wat voorzichtiger zijn: "Het grappige is, degene die ik gehad heb en al wat ouder zijn, die zijn ook wat makkelijker met het gevaar. Die hebben ook soms een soort van inhaalrace. Die denken: 'Nu zit ik op die motorfiets, nu gooi ik even alles uit de kast.' Toch weer dat cliché soms."

Gerelateerde artikelen