Nieuws4 jan '16 07:05

Flikkerende lichten en stilstaande treinen door 'lijndansen'

Auteur: BNR Webredactie

Vorst en harde wind zorgden zondagavond voor problemen met de stroomvoorziening in het noorden van het land. De provincie Groningen had last van dansende kabels in hoogspanningsmasten.

ANP
ANP

Door een combinatie van vorst en wind gaan de hoogspanningskabels heen en weer bewegen. Door de vorst ontstaat er ijsvorming op de kabels, en in combinatie met wind zorgt dit voor problemen. En dat fenomeen heet lijndansen. En het is vrij bijzonder; voor het laatst gebeurde het in december 2014 in Zuid-Holland, weet netbeheerder Tennet. En daarvoor gebeurde het een hele tijd niet.

Vonkenoverslag
"Doordat die hoogspanningslijnen gaan dansen, komen die lijnen dichter bij elkaar dan normaal. En dan kun je vonkenoverslag krijgen en krijg je korstondige kortsluitinkjes", zegt Eefje van Gorp, woordvoerder bij Tennet. Bij de netbeheerder kwamen zondag veel meldingen binnen over bijvoorbeeld flikkerende lampen in huis. Tennet kan er weinig tegen doen maar betreurt de nadelige effecten. "Het hangt heel erg van het weer af. Als het stopt met waaien, houdt het lijndansen accuut op. Maar we zijn met man en macht er voor aan het zorgen dat we het net goed kunnen houden. Dat wil zeggen dat er geen stroomonderbrekingen zijn. En we hebben mensen ter plekke die continu kijken of er ingegrepen. Maar tot nu toe ziet het er naar uit dat we geen stroomstoringen krijgen", zegt Van Gorp.

Treinverkeer
Maar flikkerende lampjes is niet het enige probleem. Vooral het treinverkeer heeft er last van. Het treinverkeer tussen Groningen en Assen heeft zelfs een tijd stil gelegen op zondag. Ook op andere plekken in de provincie Groningen was het treinverkeer verstoord. Na 20.30 uur reed alles pas weer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen