Nieuws15 jan '16 13:01

De belangrijkste tips voor rijden op gladde wegen

Auteur: Karlijn Meinders

Met winterse dagen in aantocht - dit keer voor het hele land - is alert blijven op gladde wegen weer van groot belang. Nog even de belangrijkste tips van de ANWB op een rijtje.

Foto: ANWB
Foto: ANWB

De meeste tips heb je wel een keer gehoord en sommige mensen passen ze trouw toe, of hebben ze zelfs volledig in hun systeem zitten. Maar voor iedereen die wel eens denkt: remmen als het glad is, was dat nou wel of niet goed? Hier nog even de belangrijkste tips van Markus van Tol van de ANWB op een rijtje:

1. Houd afstand
"Dat klinkt heel logisch, maar blijf er bewust van. Minstens twee auto's afstand houden, het liefst nog meer. Geef je zelf de gelegenheid om kalm te kunnen reageren als iemand voor je plots op de rem trapt, of zelfs gaat glijden."

2. Kijk waar je heen wilt
"Het is echt waar: waar je naar kijkt, daar rijd je naar toe. Probeer ver vooruit te kijken en door de bochten heen. Kijk verder dan de auto voor je, zodat je verkeersproblemen ziet aankomen."

3. Trek rustig op
"Op de parkeerplaats kan het al mis gaan. Je dag met schade beginnen, dat wil niemand. Trek dus rustig op, zodat je banden niet gaan slippen. Je zou zelfs in de tweede versnelling rustig kunnen optrekken, dan gebeurt het minder snel."

4. Rem met beleid
"Of zelfs niet, want als je voldoende afstand houdt is gas terugnemen soms genoeg. Heeft je auto ABS (rembekrachtiging), wees dan niet bang om je rem echt fors in te trappen bij een noodsituatie. De meeste mensen remmen, zelfs in nood, zachter dan de auto kan remmen. ABS werkt alleen als je de rem stevig intrapt."

5. Koppeling in
"Minstens even belangrijk als goed remmen in een noodsituatie is: blijven sturen en kijken waar je heen wilt. Als je een handgeschakelde auto hebt kun je zelfs je koppeling intrappen. Dit zorgt ervoor dat de druk op alle vier de wielen gelijk is (in tegenoverstelling tot versnellen, of afremmen, wanneer de druk zich verplaatst) en de kans op wegglijden minder groot wordt. Is er ruimte voor? Koppeling in, blijven sturen en dan rustig remmen."

6. Niet overmoedig raken
"Heeft je auto winterbanden? Denk dan niet dat je ijsvrij hebt. Blijf alert, want zelfs met winterbanden kan het misgaan. En zorg, welke banden je ook hebt, voor een goede bandenspanning."

En mocht je je nou niet helemaal zeker voelen op gladde wegen, vermijd dan de auto, of volg een professionele rijvaardigheidstraining. Bijvoorbeeld deze van de ANWB:

Op de website van Rijkswaterstaat kun je zien waar op dit moment gestrooid wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen