Nieuws15 jan '16 07:58

Steeds meer bedrijven willen niet meer rechtstreeks zzp'ers inhuren

Auteur: Karlijn Meinders

Vanaf 1 april zijn die zzp'ers en bedrijven namelijk beiden verantwoordelijk om te zorgen dat er geen sprake is van 'schijnzelfstandigheid'. Zowel opdrachtgevers, als zzp'ers maken zich nu al zorgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Eerste Kamer heeft nog niet eens ingestemd met de wetswijziging, toch nemen bedrijven nu al voorzorgsmaatregelen. Zo heeft omroep NTR in een brief aan tweehonderd freelancers laten weten dat ze voortaan alleen nog aan de slag kunnen via een bemiddelingsbureau. Zzp'ers maken zich erge zorgen over het behouden van hun opdrachten.

Angst onterecht
Maarten Post van Stichting ZZP Nederland is voorstander van de wetswijziging en vindt die angst onterecht. "We hebben vorig jaar voorgesteld om de VAR af te schaffen en naar een nieuw systeem te gaan. Dat heeft de staatssecretaris gehonoreerd. In dat nieuwe systeem wordt gekeken naar het contract dat je hebt. Nu zijn er een aantal opdrachtgevers die denken ja, ik ben straks niet meer gevrijwaard voor het naheffen van premie als toch blijkt dat er sprake is van schijnconstructie."

Misbruik
Volgens Post maken bemiddelingsbureaus misbruik van de situatie. "We hebben voorbeelden van bureaus die ermee adverteren dat het wel nodig is om via hun te werken. Ze maken mensen alleen maar bang. 'Straks heb je geen werk meer', zeggen ze. Laat duidelijk zijn dat deze bureaus er met een behoorlijke marge vandoor gaan."

Overgangsjaar
Wiebes heeft het jaar 2016 bestempeld als een overgangsjaar, vertelt Post. "Er wordt dit jaar wel gecontroleerd, maar niet bestraft. Zzp'ers moeten zich dit jaar goed laten informeren. Dan weet ik zeker dat er een goede manier is om een contract af te sluiten waarin je gewoon echt ondernemer bent."

De Eerste Kamer stemt waarschijnlijk eind deze maand over de wetswijziging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen