
Assange verscheen op een videoscherm en sprak via een Skypeverbinding dat Groot-Brittannië en Zweden het besluit moeten accepteren. Volgens Assange moeten Zweden en het Verenigd Koninkrijk nu het besluit van de VN uitvoeren. Als ze besluiten het naast zich neer te leggen, ondermijnen ze het systeem van de Verenigde Naties, zei Assange. Volgens de oprichter van WikiLeaks zijn er dan ook diplomatieke consequenties voor beide landen. Zweden en het VK moeten zelf bepalen of ze die route willen volgen, zei Assange.
Londen liet meteen weten formeel protest aan te tekenen. Zweden en het Verenigd Koninkrijk konden de afgelopen twee weken in beroep gaan tegen de uitspraak, maar deden dat niet, zei Assange. "Ze kunnen niet nu besluiten tegen een proces waarvan ze zelf deel uitmaakten in te gaan." Want, zo zei Assange: "Je kunt niet besluiten tóch tegen een uitspraak te zijn omdat de uitkomst je niet aanstaat."
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Phillip Hammond noemde de Verenigde Naties eerder "belachelijk", omdat ze zeiden dat Assange werd vastgehouden. Die opmerking omschreef Assange als "beneden de stand van een minister van Buitenlandse Zaken in deze situatie".
Assange zit nog altijd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, omdat hij gearresteerd wordt zodra hij buiten komt. De VN-werkgroep vindt dat hij moet worden vrijgelaten, maar Groot-Brittannië zegt hem te zullen arresteren zodra hij de ambassade verlaat.
Assange zit volgens zijn team al 5,5 jaar vast. "Detentie gaat niet om stenen, cement en tralies. Je bent ernstig van je vrijheid beroofd", aldus één van zijn teamleden tijdens de persconferentie.
"Ik mis mijn familie. Deze zeer belangrijke overwinning maakt me blij", besloot Assange zijn toespraak.