Nieuws13 jan '16 14:26

Debat over nieuwe Kamervoorzitter van start

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag debatteert en beslist de Kamer over een nieuwe voorzitter. Volg hier alle updates van politiek-verslaggever Jeroen Stans vanuit Den Haag.

UPDATE: PvdA'er Khadija Arib en VVD'er Ton Elias maken nog kans om Kamervoorzitter te worden. Van de vier kandidaten vergaarden zij tijdens een derde stemming in de Tweede Kamer de meeste stemmen, zodat zij doorgaan naar de vierde en laatste stemronde.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib haalde bij de eerste stemronde met 58 stemmen de meerderheid. Ton Elias van de VVD kreeg er veertig, Madeleine van Toorenburg van het CDA 30 en Martin Bosma van de PVV 16. Twee Kamerleden gunden Roos Vermeij van de PvdA, die geen kandidate is, toch hun stem.

Geroffel
De vier kandidaten werden met geroffel op de tafels verwelkomd. Het zijn Khadija Arib van de PvdA, Madeleine van Toorenburg van het CDA, Ton Elias van de VVD en PVV'er Martin Bosma. De uiteindelijke stemming kan over maximaal vier rondes gaan, zolang niemand een absolute meerderheid krijgt. Eventueel beslist een loting.

Politiek verslaggever Jeroen Stans vertelt dat na het tromgeroffel de PVV als tweede spreker er meteen "vol in ging": "Dat was te verwachten."

PVV'er Sietse Fritsma zei over PvdA-kandidaat Arib: "Ze is gebonden aan een Marokkaanse wet die de Nederlandse vrijheden veel geweld aandoet. De PVV wil geen voorzitter die ook Marokkaans is. Dat zou niemand moeten willen, voorzitter, want wij hebben hier alleen de Nederlandse wet te gehoorzamen, en niet de regels van een islamitische woestijncultuur of van welk ander land dan ook." Daar reageerde de Kamer uiteraard op, Stans hoorde veel 'ooooohs' uit de bankjes.

Tot nu toe bleef het debat redelijk tam, zegt Stans. De vragen die aan de kandidaten gesteld worden vallen volgens Stans in de categorie 'rijp en groen'. "'Gaat u hetzelfde om met de kleine fracties als de grote fracties' bijvoorbeeld. wel grappig: GroenLinks vroeg meteen naar de verduurzaming bij de verbouwing van de Tweede Kamer. En zo kunnen alle vragen aan alle kandidaten gesteld worden."

'Weer een VVD'er met grote mond? Liever niet'
Eén speciale mededeling van Kamerlid Louis Bontes kan Stans de BNR-luisteraar niet onthouden. "Hij zei over Ton Elias: "Wij denken niet dat NL weer zit te wachten op een VVD'er met een grote mond. Gewoon liever niet." Bontes zegt dat de kandidaten niet op een stem van hem hoeven te rekenen. "De vraag is: hoeveel andere fracties zijn ook even klaar met de VVD?", vraagt Stans zich af.

In de wandelgangen wordt PVV'er Bosma genoemd als een de beste kandidaatvoorzitter: "Hij doet het met flair en gortdroge, onderkoelde humor. Hij durft ook tegen een bewindspersoon te zeggen 'een beetje korter graag, wij willen ook op tijd naar huis om te eten." Volgens Stans is hij de enige die ermee weg komt. "Maar hij is van de PVV, en zijn uithaal naar Arib zorgt er denk ik niet voor dat een andere fractie er ook maar over denkt om op hem te stemmen."

Stans denkt dat, omdat de Groep Bontes/Van Klaveren zegt op niemand te gaan stemmen, er misschien wel vier rondes nodig zijn. "Straks komen de kandidaten pas aan het woord, en kan het grote interrumperen beginnen. Dus het kan nog wel even duren. Ik denk dat we misschien aan het begin van de avond gaan stemmen."

Gerelateerde artikelen