Nieuws29 dec '15 08:22

Boeren zitten met te veel melk: 'Een week flink pannenkoeken eten'

Auteur: Mark Hulstein

FrieslandCampina kan de aanvoer van melk niet meer aan en geeft daarom de melkveehouders bonussen als ze minder melk produceren. Boeren moeten dus oplossingen verzinnen om de melkproductie terug te schroeven.

ANP
ANP

Dat betekent onder andere dat er meer uitgemolken koeien naar de slachterij zullen gaan. Dirk Bruins is melkveehouder en voorzitter van de vakgroep LTO melkveehouderij. Een van zijn koeien verwacht ieder moment een kalfje. En zo komt er dus nog een melkkoe bij in zijn bedrijf. "De koe gaat morgen produceren, dus er komt iets meer melk. En dat is iets wat Friesland Campina liever niet heeft, omdat ze de productie eigenlijk niet kunnen verwerken. Dus dat is even de afweging die je moet maken. Als deze meer melk gaat geven, ga je dan op andere manieren proberen iets te remmen, zodat de totale hoeveelheid melk die je produceert met al je koeien niet toe gaat nemen", zegt Bruins.

Elke boer moet gaan rekenen
Bruins heeft nu 125 koeien staan waarvan er 110 melk geven. Dat komt neer op ruim 3000 liter per dag. Per liter krijgt de boer 2 cent als de productie gelijk blijft. Dat levert dus ongeveer 60 euro per dag en 420 euro per week op. "Je kunt de productie wat verminderen door wat goedkoper voer te geven. Dat is kwalitatief hartstikke goed, maar daar gaan koeien minder melk van geven. Daar bespaar je dan op en dan krijg je nog wat meer voor je melk. Dus dat kan een overweging zijn om dat te gaan doen. Maar dat is per bedrijf verschillend. En die rekensom zal elke boer gaan maken", zegt Bruins.

Flink pannenkoeken eten
Enerzijds kan de boer dus net onder het maximum blijven of er nét overheen te gaan. Dirk Bruins: "Dan kun je beter een week lang flink pannenkoeken eten om die extra melk kwijt te raken. Maar je moet er écht net onder blijven. Of er royaal overheen gaan. Dat is de berekening die elke boer moet maken voor zichzelf." Een andere overweging is om koeien eerder naar de slacht te brengen. Maar dat zal niet betekenen dat de hamburgers straks goedkoper zijn. "Het is een tijdelijke maatregel omdat ze tijdelijk wat minder melk willen hebben. En als je een koe verkocht hebt en die gaat naar de slager, dan produceert hij ook geen melk meer in die tijd. Dus het is wel een hele rigoureuze maatregel als je die zou willen nemen", zegt Bruins. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen