Nieuws23 sep '15 16:14

Volkswagen kan borst nat maken, tientallen rechtszaken op stapel

Auteur: Judith Laanen

Naast een mogelijk gigantische boete van 16 miljard moet Volkswagen ook rekening houden met rechtszaken van autobezitters die geld slurpen. Tientallen Amerikaanse consumenten voelen zich belazerd door Volkswagen en slepen het Duitse autobedrijf voor de rechter.

Verschillende advocaten in Amerika hebben al een hele groep gedupeerden als cliënt. Volkswagen is in opspraak omdat het heeft gesjoemeld met de uitstoot van een aantal dieselauto's. De uitstoot is veel hoger dan uit de testen blijkt.

Advocaat Berber Brouwer, gespecialiseerd in consumentenrecht, denkt dat deze mensen wel kans kunnen maken in zo'n zaak, nu Volkswagen "min of meer" heeft toegegeven dat er iets mis is met de software van de auto's.

De Volkswagen-CEO in de Verenigde Staten, Michael Horn, ging gisteren diep door het stof. Het is nog onduidelijk of hij ervan wist. Op juridisch vlak zegt dat niks over zijn persoonlijke verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid.

 

Mogelijk hele grote consequenties
Wat Volkswagen kwijt gaat zijn aan de consumenten die rechtszaken hebben aangespannen, is nog niet duidelijk. Brouwer: "Ik heb begrepen dat advocaten in de VS zeggen dat sommige mensen tussen de 1000 en 7000 euro meer betaald hebben voor een schone auto. Dan zouden ze dat kunnen claimen. In bepaalde staten zouden nummerplaten ook niet meer goedgekeurd kunnen worden of dat de auto's zelfs van de weg zouden moeten. Dat is afhankelijk van de Amerikaanse regelgeving en in dat geval is de schade nog groter."

In Europa worden ook verschillende onderzoeken gedaan naar de Volkswagen-auto's. Volgens het bedrijf zijn er geen auto's met dergelijke software op de Europese markt, maar mocht blijken dat die er wel zijn, dan kunnen consumenten zeggen dat ze misleid zijn bij de aankoop van de auto, zegt Berber. Maar: "In Nederland moet er wel concreet bewijs voor geleden schade zijn", waarschuwt Brouwer. "Bijvoorbeeld als de uitstoot samenhangt met de bijtelling, maar dat is op dit moment helemaal niet duidelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen