'Dit mag nooit meer gebeuren'
Kamerleden reageren geschokt op het rapport van de commissie-Hoekstra over wat er allemaal misging in de aanloop naar de gewelddadige dood van Els Borst. Volgens CDA, ChristenUnie en SP zijn maatregelen nodig om zulke fouten in de toekomst te voorkomen.
Volgens de onderzoekscommissie faalden politie, Openbaar Ministerie (OM) en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), waardoor het misging met Bart van U. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst; ook heeft hij bekend zijn eigen zus te hebben gedood.
De onderzoekers constateerden dat Van U. op de dag dat Borst werd vermoord, vast had moeten zitten. De man had zich al verschillende keren bij de politie gemeld om een gevangenisstraf uit te zitten wegens verboden wapenbezit.
D66
D66-voorman Alexander Pechtold is blij dat zowel minister Van der Steur als het Openbaar Ministerie 'er niet omheen dralen' dat Borst mogelijk niet was vermoord als de verschillende instanties beter hadden gehandeld'. "Het rapport is helder, de reactie van
de minister is helder. Daar moeten lessen voor de toekomst uit getrokken
worden. Maar een van de heldere conclusies is dat er twee mensen het leven
hebben gelaten door een aaneenschakeling van fouten."
CDA
“Het is afschuwelijk dat in dit soort zaken dit soort fouten worden gemaakt”, zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam in een reactie.
Hij is bezorgd dat er in meer zaken missers worden gemaakt. “Dat zou zeker kunnen. Ik maak me ook zorgen over de bezuinigingen op de strafrechtsketen. Je ziet dat er steeds meer moet, zowel voor het Openbaar Ministerie als voor het NFI (Nederlands Forensisch Instituut, red.), als voor de politie, met minder middelen. De kans op fouten neemt alleen maar toe.”
ChristenUnie
“Schokkend dat zoveel instanties hebben weggekeken, dat iemand die om hulp vroeg – om hulp schreeuwde – geen hulp kreeg”, reageert ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers op de bevindingen van Hoekstra. “Dit is falen van heel veel mensen op heel veel momenten. Wat het laat zien, is dat er echt regie nodig is, dat als iemand aanklopt om hulp, hij ook ergens terecht kan.”
Volgens Segers moeten burgemeesters deze regierol vervullen. “Nu heb je bureaucratie gehad: mensen achter een loket die wegkeken, die iets van hun bord hebben afgeschoven. Dat mag nooit meer gebeuren."
SP
“Het is een heel hard rapport met schokkende conclusies”, vindt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Ook hij heeft op grond van de bevindingen van Hoekstra niet de indruk dat dit een los incident is geweest. Hij wil dat er onmiddellijk werk wordt gemaakt van de aanbevelingen.
Volgende week praat de Kamer met commissievoorzitter Rein Jan Hoekstra over zijn bevindingen. Daarna volgt een spoeddebat met Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). In afwachting daarvan willen de drie Kamerleden nog niet vooruitlopen op de vraag of er consequenties voor korpschef Gerard Bouman of voor OM-topman Herman Bolhaar moeten worden verbonden aan het rapport.