
Dat blijkt uit documenten die staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zojuist naar de Kamer heeft gestuurd. Eerder deze week ontstond ophef na een uitzending van Nieuwsuur, dat meldde dat het aantal vluchtelingen dat volgend jaar naar Nederland zou komen wel eens op kan lopen tot bijna 100.000. De Kamer vroeg daarop om meer gegevens over de instroom van het aantal vluchtelingen.
'Veel meer dan kabinet hanteert'
Politiek verslaggever Jeroen Stans zegt dat het getal "alles behalve een slag in de lucht" is: "Er worden prognoses gemaakt en er moet een flinke bandbreedte aangehouden worden. Die prognoses lopen uiteen van 45.000 tot 114.000 asielzoekers die naar Nederland komen dit jaar."
Het kabinet gaf zelfs steeds aan uit te gaan van 58.000 asielzoekers, ongeveer even veel als in 2015, en houdt daar dus aan vast. Volgens Dijkhoff is in de prognose van de ambtenaren van 93.600 geen rekening gehouden met een aantal maatregelen, zegt Stans: "Zoals de afspraken met Turkije om de toestroom in te dammen."
Politieke keus
Het kabinet vindt 58.000 reëel, "'ervan uitgaande dat de beleidsontwikkelingen het gewenste effect sorteren'", citeert Stans uit de brief. Maar het ervan uitgaan is een politieke keus, zegt Stans: "In die laatste zin zit een hele hoop wensdenken, en daarop is dat getal op gebaseerd. Je kunt er donder op zeggen dat er politiek nog de nodige vraagtekens bij te stellen zijn. Ik denk dat we de partijen kunnen uittekenen."
Over een verder plan wat te doen met de vluchtelingen die binnenkomen, liet het kabinet zich vandaag niet uit in de brief, zegt Stans.