Nieuws1 okt '15 16:59

'Opvolger Bouman moet druk vanuit ministerie aankunnen'

Auteur: Judith Laanen

Het vertrek van korpschef Gerard Bouman komt hard aan bij de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Voorzitter Frank Giltay hoopt op een opvolger die weet om te gaan met de druk die het ministerie op de politie-organisatie legt.

Image

Vanmorgen kondigde de korpschef zijn vertrek aan. Als reden geeft Bouman dat het tijd is het stokje over te dragen nu de reorganisatie in rustiger vaarwater terecht is gekomen. 

Voorzitter Giltay zegt dat het nieuws van Boumans opstappen hard aankomt omdat ze met de korpschef aan het bouwen waren aan het bedrijf dat ze wilden.

 

'Politieman in hart en nieren'
Giltay prijst Bouman voor het geven van ruimte aan de ondernemingsraad om in het land met collega's aan de slag te gaan over hun vakmanschap. Bouman had organisatorisch hele goede kwaliteiten om iedereen in de juiste stand te krijgen, maar ook om het land veiliger te maken, zegt Giltay. "Het is een politieman in hart en nieren."

Kritiek
De kritiek die de Nationale Politie de afgelopen tijd kreeg, onder meer over de kosten van de reorganisatie, begrijpt Giltay, maar die kwam volgens hem vooral van "zijlijnpartijen" die niet in de organisatie zitten. "Wij hebben ook kritiek gehad, maar zijn met de korpschef constructief aan de slag gegaan om het goede te doen voor het bedrijf en de mensen. Onze korpschef luisterde naar ons, wij konden goede afspraken met hem maken zodat we dingen konden bereiken."

Reorganisatie
Volgens Giltay is de reorganisatie van de Nationale Politie nog lang niet in rustiger vaarwater. "Deze korpschef had nog verder kunnen bouwen aan dit bedrijf, en dat hadden we ook gewild. Ik vraag me überhaupt af of er iemand is die deze reorganisatie kan volbrengen. Het is een reorganisatie die nog nooit is vertoond in Nederland." Daar komt volgens de voorzitter nog bij dat er rekening gehouden moet worden met goede resultaten van de politie zelf, en dat je te maken hebt met partijen die je niet altijd goedgezind zijn en het voor het zeggen hebben."

Opvolger Bouman
Een opvolger voor Bouman is nog niet bekend, maar Giltay heeft duidelijke wensen met betrekking tot het profiel van die persoon. Dat recht heeft de ondernemingsraad ook. "Het moet een authentiek persoon zijn die bestand is tegen de druk die het ministerie op de politieorganisatie legt. Ze zitten veel te dicht op ons. Het is control en command. We kunnen amper bewegen. We hopen dat de nieuwe korpschef dat aan kan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen