Nieuws23 jul '15 13:48Aangepast op 23 jul '15 16:44

Uitspraak Valkenburgse zedenzaak: taakstraffen en gevangenisstraf van 1 dag

Auteur: Karlijn Meinders

De rechter heeft een nieuwe uitspraak gedaan in de zaak waarbij een zestienjarig meisje van haar vriend betaalde seks moest hebben met zeker zestig mannen. Enkele van haar 'klanten' stonden vandaag terecht.

De mannen krijgen taakstraffen van 180 tot 240 uur en een gevangenisstraf van 1 dag. Eerder eiste het Openbaar Ministerie tegen zes van de verdachten celstraffen van zes tot twaalf maanden, die zes hebben inmiddels bekend, maar de straffen vallen dus lager uit. Het OM heeft laten weten in hoger beroep te gaan. "We hebben te maken met een minderjarig slachtoffer in de prostitutie, die willen wij beschermen. Deze straffen doen geen recht aan dat belang van die ernstige feiten in deze omstandigheden", zegt Anneke Rogier van het OM.

Een verdachte jongerenwerker, die volgens het slachtoffer een bekende was van de loverboy, krijgt zes maanden cel, maar geen beroepsverbod. Een andere verdachte, die ook met jongeren werkt en volgens de rechter actie had moeten ondernemen, krijgt vijf maanden cel.

Niet bewust op zoek
Geen van de mannen zei te hebben geweten dat het meisje jonger was dan achttien. Op de advertentie stond dat ze meerderjarig was. Maar de rechter heeft dit in alle gevallen verworpen. Eerder liet de aanklager al weten dat er wel degelijk aanwijzingen waren dat er iets niet helemaal klopte. Zo vertelde sommige verdachten dat het meisje 'erg stil' was en 'geen initiatief' nam. Toch gaat de rechter er vanuit dat de meeste mannen niet bewust op zoek waren naar een minderjarig meisje.

Armin A., die zijn 16-jarige ex-vriendin seks liet hebben met in totaal zeker zestig mannen in een tijdbestek van tien dagen, moet voor twee jaar de cel in. Het OM eiste eerder drie jaar celstraf. Volgende week donderdag doet de rechter uitspraak in de vijftien resterende zaken van de Valkenburgse zedenzaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen