Nieuws21 aug '15 08:22

‘Je kunt niet meer onbevangen naar een jonge juffrouw’

Auteur: Marjan van den Berg

Klanten van prostituees moeten beter op hun tellen gaan passen, waarschuwt de advocaat van een van de mannen die vandaag voor de rechter moeten verschijnen voor seks met een minderjarige prostituee.

In totaal staan acht mannen vandaag voor de rechter voor seks met een 16-jarig meisje in een kelderbox in Schiedam. Na de Valkenburgse zedenzaak eerder dit jaar richt het Openbaar Ministerie dus wederom zijn pijlen op de hoerenlopers.

En daar zal het in de toekomst niet bij blijven wat het Openbaar Ministerie betreft, zegt advocaat Jean-Pierre Vandervoodt, die een van de verdachten verdedigt. “Vroeger had je alleen de pooier die werd aangepakt; nu gaan we ook naar de klanten toe. En ik ben ervan overtuigd dat de volgende fase gaat zijn: de faciliteerders. Dus ook een hotel en dergelijke. Er is meer awareness dat zo’n meisje als slachtoffer meer moet worden beschermd.”

Leeftijd controleren
En dat heeft consequenties voor klanten. “Ik geef uw luisteraars twee lessen”, zegt Vandervoodt. “In de eerste plaats is het niet meer zo dat je, laten we maar zeggen, onbevangen en naïef naar een jonge juffrouw kan zonder dat je deugdelijk verifieert wat de leeftijd van zo’n juffrouw is.”

Oftewel, je moet haar vragen om een identiteitsbewijs. Klinkt misschien raar, maar het is noodzaak geworden, zegt de advocaat. “Al die verweren – ‘ja, ze zag er ouder uit en ze zei echt dat ze 19 was’ – die gaan niet op, omdat dat delictselement geobjectiveerd is. Onder de 18 is gewoon fout.”

Ontucht
En de tweede les van Vandervoodt: “Als uw luisteraars worden aangesproken door de politie met een dergelijk verwijt, ga dan eerst advies inwinnen van een deskundige. Ga eerst naar een advocaat en laat u zich deugdelijk voorlichten wat u gaat vertellen.” Het delict ‘ontucht’ is namelijk zo gepleegd, zegt hij. “Ontucht pleeg je heel snel. Een billenknijper pleegt ook ontucht.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen