Nieuws20 jan '16 18:36

Xenos schrapt 250 banen

Auteur: Judith Laanen

Winkelketen Xenos schrapt 250 banen. Met de ingreep wil Xenos de loonkosten terugbrengen en tegelijk de bezetting beter in lijn brengen met het teruglopende winkelbezoek van klanten.

Moederbedrijf Blokker Holding schrijft in een verklaring dat Xenos "maatregelen neemt om de positie van Xenos te versterken":

"Aan de ene kant zijn de maatregelen erop gericht de omzet- en margebijdrage van Xenos te verhogen door de winkelformule, het assortiment en de dienstverlening te verbeteren. Zo blijft Xenos een sterk en verrassend winkelmerk dat op de voorkeur van de klant kan rekenen. Aan de andere kant moeten de maatregelen leiden tot een kostenverlaging door bedrijfsprocessen en winkelbezetting te optimaliseren en loonkosten terug te brengen."

Het bedrijf maakte woensdagavond bekend dat diverse leidinggevende en coördinerende functies in de filialen komen te vervallen en circa 250 winkelmedewerkers boventallig worden. Xenos had het nieuws even daarvoor meegedeeld aan zijn filiaalmanagers en het winkelpersoneel.

Xenos telt ongeveer 250 winkels, waarvan een kleine tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland. Bij de keten werken ongeveer 3500 mensen.

CNV: Zo'n bericht betekent meestal niet veel goeds
Vakbond CNV maakte zich vandaag al zorgen over de situatie bij winkelketen Xenos na een bericht van Elsevier over een aangekondigde mededeling aan het personeel. "Als zo'n bericht naar buiten komt betekent dat meestal niet veel goeds'', laat CNV-bestuurder Martijn den Heijer weten.

De Nederlandse detailhandel staat de laatste tijd zwaar onder druk. Xenos' zusterketen Blokker moest vorig jaar ook al ingrijpen. Het bedrijf schrapte toen ongeveer vierhonderd banen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen