Nieuws1 okt '15 12:42

'Super-El Niño bedreigt miljoenen mensen'

Auteur: Bas van Setten

Zeker tien miljoen mensen krijgen de komende maanden te maken met honger door extreme droogtes en regenval. Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib. De oorzaken zijn klimaatverandering en de komst van een 'super-El Niño'.

ANP
ANP

El Niño is een natuurverschijnsel waarbij de oceanen heel veel warmte afgeven, en wereldwijd het weer beïnvloeden. Het fenomeen vindt iedere zeven á acht jaar plaats, en duurt gemiddeld een half jaar met een piek in december. Een 'super-El Niño' is een sterkere versie, waarbij het zeewater nog warmer wordt dan tijdens een reguliere El Niño. Dit komt ongeveer om de 23 jaar voor, maar door klimaatverandering is deze termijn volgens Oxfam Novib gehalveerd.

Met name de gebieden die afhankelijk zijn van de landbouw worden hard getroffen. "Nu al gaan er tegen de half miljoen mensen in Zimbabwe met honger naar bed. In Ethiopië verwacht de regering dat 4,5 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben tegen het eind van het jaar, en in Guatemala en Honduras hebben duizenden boeren hun oogst verloren", zegt Madelon Meijer, voedselexpert van Oxfam Novib.

 

Actie
De internationale gemeenschap moet volgens Meijer direct in actie komen. "Er is geld nodig voor waterpompen, er moeten voedselreserves worden aangelegd en er moet een manier gevonden worden om het vee gezond te houden. Luister vooral naar de lokale overheden, want zij weten wat hun bevolking nodig heeft."

De duurzame ontwikkelingsdoelen
Afgelopen week zijn in New York de duurzame
ontwikkelingsdoelen voor 2030 aangenomen. Eén van die doelen is om over vijftien jaar honger de wereld uit geholpen te hebben. "Dat is goed mogelijk, maar dan moeten we direct investeren in de landbouwsector", meent Meijer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen