Nieuws26 jan '16 14:24

NIBUD ontwikkelt rekentool voor spaarbedrag

Auteur: Mark Hulstein

Het NIBUD adviseert vanaf vandaag hoeveel geld je het beste achter de hand kan houden. Een online rekenhulp geeft nu advies op basis van persoonlijke gegevens.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het instituut hoopt zo dat mensen beter zijn voorbereid op financiële tegenvallers. En ondanks dat Nederlanders echte spaarders zijn, wordt er nog niet verstandig gespaard volgens Gabriëlla Bettonville van het NIBUD. "Maar in het geval dat de auto het begeeft of dat de cv-ketel kapot is, dan blijkt dat weinig mensen voldoende achter de hand hebben", meent Bettonville.

Met de tool kun je dus je persoonlijke situatie invullen. Aan de hand daarvan kan er worden berekend wat je buffer zou moeten zijn. "Daarmee krijg je precies te zien hoeveel in jouw geval, als je alleen woont of kinderen hebt, een huur- of koopwoning hebt, wat je salaris is, hoeveel geld je achter de hand moet hebben. Er is gekeken naar een bedrag voor inventaris, een bedrag voor onderhoud huis en tuin, maar ook onverwachte rekeningen adviseren we geld voor achter de hand te houden. We hebben ook een behoorlijk hoog eigen risico in de zorg. En het is handig als je daar geld voor hebt. Maar ook voor je auto is het goed om geld achter de hand te hebben", zegt Bettonville.

Het NIBUD adviseert om maandelijks ongeveer tien procent van het inkomen opzij te zetten. Betonville: "Als je dat lukt, dan bouw je vanzelf een buffertje op. Met dat buffertje kun je als de nood aan de man is, al deze zaken vervangen." Dat is dan ook geld waar je echt vanaf moet blijven en waar je dan niet een vakantie van moet boeken aan het einde van het jaar, geeft Betonville aan.

Gerelateerde artikelen