Nieuws17 sep '15 17:37Aangepast op 17 sep '15 17:56

Vrouwen zwijgen bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer

Auteur: Madelon Meester

"Er zit veel testosteron in de zaal", dat zegt minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Het debat gisteren en vandaag over de kabinetsplannen voor 2016 wordt gedomineerd door mannen.

Onder de fractievoorzitters en de premier zijn veertien mannen en maar één vrouw: Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme, wier eigen tweekoppige fractie voor honderd procent uit vrouwen bestaat, noemt het gebrek aan vrouwen ‘ontzettend jammer’. “Er heerst een enorme haantjescultuur in de Kamer. Dus als vrouw zijnde moet je het ook wel leuk vinden dat te veranderen of daarin je plek te vinden. “Ik zou alle vrouwen willen oproepen, zeker ook jonge vrouwen, om zich aan te sluiten bij een politieke partij.”

Bedrijfsleven
De politiek doet erg zijn best om in de top van het bedrijfsleven meer vrouwen te krijgen, maar de politiek zelf is dus ook bij lange na geen representatie van de samenleving. Minister Bussemaker vindt het opvallend dat de Algemene Beschouwingen worden gedomineerd door mannen. “Van alle woordvoerders is er maar één vrouw. Diversiteit helpt om organisaties bij de tijd te houden. Er zit veel testosteron in de zaal. Gelukkig weet ik dat de vrouwelijke Kamerleden en bewindspersonen een duidelijke mening hebben en die ook niet onder stoelen of banken steken.”

Oproep
“Dat er zo weinig vrouwelijke fractievoorzitters zijn, geeft te denken”, aldus Bussemaker. “Ik zou alle vrouwen die ideeën hebben over de toekomst van Nederland willen oproepen zich bij een politieke partij aan te melden.”

Zelf zegt ze geen ambitie te hebben de PvdA te leiden. “Ik ben heel gelukkig met mijn huidige baan en ik heb verder geen ambities in die richting.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen