Nieuws7 mrt '13 17:13Aangepast op 7 mrt '13 23:08

Dutchbat-tolk nog niet klaar met Karremans

Auteur: Thijs Baas

De voormalige Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic is nog niet klaar met overste Karremans. "De Serviërs zijn mijn familie niet komen halen, ze werden weggestuurd door de Nederlanders", zegt hij tegen BNR over de oorlogsmisdaden in Srebrenica in 1995.

Nuhanovic's advocaat Liesbeth Zegveld stapt namens hem en andere nabestaanden van de oorlogsmisdaden naar het gerechtshof om alsnog vervolging te vragen. Ze richt haar pijlen daarbij vooral op overste Thom Karremans. Nuhanovic bereidde zich volgens voormalig Balkan-correspondent Anke Truijen voor op een negatieve uitspraak, maar uiteindelijk wekte de uitspraak van vanmiddag toch veel woede.

Compound
Nuhanovic was in 1995 tolk van Dutchbat, toen zijn broer, vader (die het drama niet overleefde) en moeder op de compound zaten. De plaatsvervanger van Karremans, Rob Franken, besloot bij binnenkomst van generaal Ratko Mladic Nuhanovic's broer van de compound af te sturen, omdat deze niet tot het VN-personeel behoorde. "Ik klaag ze niet aan omdat ze mijn broer niet hebben geëvacueerd, maar omdat ze hem niet toestonden om op de compound te blijven. En waarom moet iemand een VN'er zijn om op de VN-compound te mogen blijven? "

Het ging vandaag om een strafrechtelijke zaak, waarbij niet-verwijtbaar handelen op het spel stond, legt Anke Truijen uit. "Karremans, Franken en Oosterveen kunnen niet vervolgd worden omdat de broer van Hasan zichzelf niet in gevaar zou brengen als hij van de compound af zou lopen. " Er dreigde niet direct gevaar, omdat de Bosnisch-Servische troepen nog verder weg waren. Volgens het OM zat de Dutchbatleiding zo in de tang bij de Bosnische Serviërs dat de beslissing van Franken verdedigbaar was.

Vertrouwen
De advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, ziet de gang van de nabestaanden naar het gerechtshof met veel vertrouwen tegemoet. "De verwijten die gemaakt zijn ten aanzien van de vermeende betrokkenheid van Dutchbat bij de evacuatie, en met name het feit dat een aantal mensen niet op de compound kon blijven, impliceert nog geen betrokkenheid bij genocide of dood door schuld."

Nuhanovic vindt op zijn beurt dat kleine details en kleine nuances een mist hebben gecreëerd rond de verantwoordelijkheid van de Nederlanders. En zo ontlopen zij nu hun verantwoordelijkheid. Volgens de voormalige tolk heeft Dutchbat zijn broer simpelweg weggestuurd en is het daarom wel degelijk verantwoordelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen