Nieuws29 jan '16 06:34

'Ook Nederland moet met negatief reisadvies komen voor Zika-gebied'

Auteur: Karlijn Meinders

Nederland moet zo snel mogelijk met een negatief reisadvies komen voor vrouwen die willen afreizen naar landen waar het Zika-virus heerst. Verschillende experts vinden, net als D66, dat we het voorbeeld van België moeten volgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

In België geldt dat negatieve reisadvies al enkele dagen, het ministerie van Buitenlandse Zaken wil voorzichtig zijn in de wetenschap dat het virus niet stopt bij de landsgrenzen.

Het idee om dat negatieve reisadvies in te stellen komt van viroloog Marc van Ranst, verbonden aan de katholieke universiteit Leuven. Hij opperde het al eerder. "Een paar dagen geleden had ik daar al voor gewaarschuwd in de pers, de dag erna heeft Buitenlandse Zaken dat reisadvies ook afgevaardigd."

Advies volgen
Voor muggen-expert Bart Knols staat vast dat Nederland het voorbeeld van de Belgen zo snel mogelijk moet volgen. "Het is gewoon een risico en het is een kwestie van tijd voordat we het ook in Caribisch Nederland hebben."

Preventie
Erger is het, dat het niet zover had hoeven komen, zegt Bart Knols. Hij doet al jaren onderzoek naar de muggen en sinds lange tijd hamert hij op ander beleid bij onder andere de Nederlandse overheid. Tot nog toe zonder succes, terwijl er een goede optie is om problemen te voorkomen. Namelijk: "Laten zien dat we dat beest ook anno 2016 kunnen uitroeien en op het moment dat je dat lukt, dan ga je ervoor zorgen dat je niet meer een herintroductie krijgt."

Knols houdt de politiek verantwoordelijk voor de onstane situatie. "Het is wel heel triest dat het zo ver moet komen voordat men in beweging komt, maar helaas scoort preventie niet goed voor politici. Men wacht tot het volledig uit de hand loopt, dan is er iets te corrigeren."

Europees reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan BNR weten dat het reisadvies vooralsnog niet wordt aangepast. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: "Wij zullen in ieder geval Kamervragen stellen. Het is vreemd dat België en de VS dat wel doen en dat Nederland zegt: wij doen dit eigenlijk nooit. Het is een terugkerend probleem. Ik pleit al enige tijd voor een Europees reisadvies. Verschillende reisorganisaties en gezondheidsexperts zijn het met me eens. Media-aandacht is niet genoeg. Denk bijvoorbeeld ook aan de annuleringsverzekering, die keert wel uit bij een negatief reisadvies, dus dan maak je het makkelijker voor mensen om te kiezen voor hun gezondheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen