Nieuws4 jan '16 06:31

Nederland kan weinig doen in Poolse mediarel

Auteur: Mark Hulstein

Sinds 1 januari is Nederland voorzitter van de Europese Unie, maar de regering houdt zich opvallend stil rond de rel om de Poolse mediawet. Door die mediawet kan de Poolse regering mensen in topfuncties binnen de publieke omroep benoemen of ontslaan.

ANP
ANP

EU-commissaris voor mediazaken Günther Oettinger wil Polen nu het stemrecht binnen de EU ontnemen. Tegenstanders van de regering zeggen nu dat de regering het Poolse lidmaatschap in de Europese Unie in gevaar brengt. "Maar de regering is absoluut niet onder der indruk", zegt correspondent Ekke Overbeek in Polen. "De regering zegt: 'Dit is de geldlobby, wij willen de winsttransfers aanpakken. Wij voeren extra belasting in voor de banken en de grote supermarkten en dit is het resulaat.'", zegt Overbeek. "Hoe durven die benoemde ambtenaren in Brussel ons, een democratisch gekozen regering, op de vingers te tikken. Dus vooralsnog zijn ze niet onder de indruk."

Geen rol voor Nederland
Voor EU-voorzitter Nederland is er volgens Overbeek geen aparte rol weggelegd. "Een procedure zou heel veel tijd in beslag nemen. Eerst wordt een regering gevraagd om opheldering. Dan worden er aanbevelingen gedaan. En daar zitten allemaal termijen aan en dat duurt veel langer dan het Nederlandse voorzitterschap. Dus Nederland hoeft daar waarschijnlijk niet rechtstreeks mee te bemoeien. Bovendien is het in de eerste plaats een zaak tussen de commissie en de betrokken lidstaten, in dit geval Polen", zegt Overbeek.

'Media veel scherper'
Correspondent Ekke Overbeek ziet in Polen dat de publieke omroep in het land er eigenlijk beter op is geworden. "Als je kijkt naar de publieke televisie en radio, die zijn veel beter geworden de laatste tijd. Ze zijn heel scherp, veel kritischer dan hiervoor. En het wordt ook heel erg op de persoon gespeeld. Je weet heel goed welke journalisten deze regering niet aanstaat. En die vliegen er als eerste uit. Dus daar wordt ook op gezinspeeld", zegt Overbeek.

Gerelateerde artikelen