Nieuws20 mei '15 11:14

'Belastingdienst had eerder moeten beginnen met omscholen'

Auteur: BNR Webredactie

De SP wil een debat met staatssecretaris Wiebes van Financiën over de reorganisatie bij de Belastingdienst. 5.000 medewerkers verliezen hun baan. SP-Kamerlid Farshad Bashir vreest dat de Belastingdienst door het massaontslag te weinig slagkracht overhoudt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Farshad Bashir zal vooral het veldwerk door de grootschalige ontslagronde blijven liggen. Dat zag je ook na eerdere ontslagen bij de Belastingdienst, zegt hij.

Volgens staatssecretaris Wiebes worden ontslagen werknemers elders bij de overheid ondergebracht. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg, twijfelt aan de uitvoerbaarheid van dit plan. "De overheid is één van de sectoren waar de werkgelegenheid krimpt. Herplaatsen binnen de overheid zal dus een heel moeilijke klus worden."

Mismatch
Wilthagen noemt het onontkoombaar dat er met minder mensen bij de Belastingdienst wordt gewerkt."Het type werk bij de Belastingdienst is sterk aan het veranderen. De automatisering gaat door en dat heeft te maken met alle vorderingen in het omgaan met grote data en het koppelen van bestanden." Wel had de Belastingdienst de bestaande krachten eerder moeten omscholen, vindt hij. "Er is nu sprake van een mismatch. Aan de ene kant heeft de Belastingdienst mensen met nieuwe kennis nodig, aan de andere kant is er een groot aantal mensen dat niet meer kan worden ingezet."

Ouderwets
"Staatssecretaris Wiebes noemt de Belastingdienst sterk verouderd", vervolgt hij, "maar dat is natuurlijk geen natuurverschijnsel dat zich opeens voordoet. Het is logisch dat er een aantal mensen niet mee kan in de ontwikkelingen, maar als het om 5.000 mensen gaat, kun je zeggen dat je redelijk laat bent begonnen om mensen up to speed te brengen."


 
 
Wilthagen noemt de vraag naar ICT'ers een wereldwijde trend. "In veel sectoren zie je het ICT-gehalte toenemen, je ziet het ook bij banken en verzekeraars. Hierdoor vallen veel klappen in de hoek van administratief- en economisch-opgeleiden op mbo-niveau. Veel mbo-functies worden vervangen door hbo-functies." Administratief geschoolde mbo'ers kunnen daardoor niet makkelijk terecht bij andere bedrijfstakken, vreest hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen