Nieuws14 jan '16 16:27

'Internationale atletiekfederatie IAAF faalde in strijd tegen dopinggebruik'

Auteur: Judith Laanen

De atletiekfederatie IAAF werd geteisterd door corruptie. Dat blijkt uit het tweede deel van het rapport van antidopingagentschap WADA over dopinggebruik binnen de atletiekwereld.

Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie van antidopingagentschap WADA tijdens de persconferentie. Foto ANP
Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie van antidopingagentschap WADA tijdens de persconferentie. Foto ANP

Daardoor konden dopingzaken op grote schaal worden weggemoffeld. Volgens de onderzoekscommissie van WADA is oud-voorzitter Lamine Diack hoofdverantwoordelijk.

Sportredacteur Thomas Schuurman volgde de persconferentie van WADA: "Er is als het ware een splitsing gekomen binnen het IAAF, waarbij heel vaak de naam van de vorige voorzitter Diack valt. Zijn zoon wordt veel genoemd. Zij hadden een soort interne organisatie opgezet die moest voorkomen dat dopingverhalen naar buiten moest komen."

Ook sponsorovereenkomsten niet pluis
Binnen de IAAF werden dopinggevallen niet alleen verdoezeld. Er waren ook officials die zich schuldig maakten aan fraude met sponsorovereenkomsten en het toewijzen van grote toernooien aan steden.

 

WADA is veel tegengewerkt door de IAAF, zei de voorzitter van zowel WADA als de onderzoekscommissie. Schuurman: "Hij zegt: we hebben tijdens dit onderzoek gemerkt dat we zijn tegengewerkt in plaats van dat ze meewerkten om te onderkennen dat er heel veel dingen fout zijn."

Mensen met belangrijke functies zijn de fout in gegaan, en mensen met "nepotistische neigingen, zoals Pound het noemde tijdens de persconferentie", zegt Schuurman.

Voorzitter Coe mag blijven
De voorzitter van de unie, Lord Sebastian Coe mag "zeer opvallend" blijven, zegt Schuurman. "Alhoewel Pound daar niet over gaat, werd hij er nadrukkelijk naar gevraagd. Er is zoveel mis, iedereen moet daarvan geweten hebben, ook de man aan het roer Sebastian Coe. Wat Pound betreft mag Coe blijven."

Andere landen in de fout
Eerder bleek al dat Rusland het niet zo nauw had genomen met dopingregels in de atletiek. Schuurman: "Dat was de Russische atlete Shobokova. Ze werd gepakt. Dat kon worden afgekocht met die interne organisatie. Via een bankrekening in Shanghai werd een paar ton overgemaakt naar een andere rekening, ook Rusland was daarbij betrokken."

Ook Turkije werd genoemd, hoorde Schuurman: "Een paar atleten waren zeer succesvol op de Spelen, later zijn ze ook gepakt omdat er sprake was van veelvuldig dopinggebruik. Kenia werd niet genoemd, maar ik kan je één ding meegeven: de kous is met dit onderzoek nog lang niet af."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen