Nieuws3 jul '15 07:36Aangepast op 3 jul '15 11:07

Streep door plan om radiofrequenties te veilen

Auteur: Pieter van den Akker

Vrijwel de volledige Tweede Kamer heeft zich vannacht uitgesproken tegen het plan van minister Henk Kamp van Economische Zaken om de bestaande commerciële radiofrequenties te veilen. De Kamer wil dat Kamp nu de bestaande vergunningen van onder andere 538, Sky Radio en BNR Nieuwsradio gaat verlengen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Dit is een overwinning voor de luisteraar", reageert BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich. "Die hoeft straks niet naar frequenties te zoeken en wij kunnen volop door met de digitalisering van de radio. Ik ben blij dat de Kamer de veiling heeft tegengehouden."

Minister Kamp is zich nu aan het beraden, zegt hij tegen politiek verslaggever Jaap Jansen: “Er moet voor de radiofrequenties door de bedrijven, de stations, een vergoeding worden betaald. Ik vind dat ik die vergoeding beter niet kan uitrekenen en bepalen, dat kunnen die stations beter zelf doen. Dus ik zou een veiling willen organiseren waarbij de stations op een sobere wijze zelf kunnen bepalen wat die frequenties waard waren en die vervolgens in gebruik zouden kunnen nemen."
 

Flinke stap vooruit
Dus gaat u besluiten… “Ja, dat weet ik niet. Daar ga ik eens over nadenken. Ik heb vandaag overleg gehad met de Kamer. Ik heb alles wat ik in huis had uit de kast gehaald om te proberen dit pakket, dat de commerciële radio volgens mij een flinke stap vooruit zou kunnen laten zetten, werkelijkheid te laten worden. De Kamer heeft daar nu een andere uitspraak over gedaan. Dus ik moet eens gaan nadenken wat ik daarmee ga doen.”

Geen interesse
De Tweede Kamer vindt veilen een beetje raar omdat er helemaal geen nieuwe marktpartijen die azen op een landelijke FM-frequentie. “Ik weet niet hoe de Kamer aan die wijsheid komt”, reageert Kamp. “Als ik dat soort dingen beweer zet ik eerst eens een advertentie waarbij ik vraag of er belangstelling is of ik doe een internetconsultatie. Op dit moment hebben de marktpartijen nooit een andere indicatie gekregen vanuit de Kamer dan dat ze wilden verlengen, de bestaande stations wilden blijven beschermen en nieuwkomers wilden weren. Dat is natuurlijk geen uitnodiging voor nieuwkomers om zich te melden. Als je een internetconsultatie zou hebben gehad zou je daar een uitspraak over kunnen doen, denk ik. Nu, op dit moment, niet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen