Nieuws15 feb '16 21:26

'Klokkenluidershuis moet zzp'ers beter beschermen'

Auteur: Karlijn Meinders

Het Huis voor Klokkenluiders biedt geen bescherming aan zzp'ers en dat is een gemiste kans, zeggen ZZP Nederland en Transparancy International, een NGO voor de bestrijding van corruptie, op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Juist de groeiende groep zzp'ers kan misstanden bij bedrijven snel signaleren en dus moet ook die groep beschermd worden, zeggen ZZP Nederland en Transparancy International, een NGO voor de bestrijding van corruptie.

Dat het Huis voor Klokkenluiders een prijzenswaardig initiatief is, daar is iedereen het wel over eens. Want het was hard nodig: een wet die bescherming biedt aan melders van misstanden. Maar de wet beschermt lang niet iedereen. Zo vallen zzp'ers bij voorbaat al af en dat is een gemiste kans, zegt Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland.

Schadevergoeding
De groep is wel welkom om langs te komen voor advies, maar bescherming krijgen ze niet. Het is dan ook een stuk moeilijker om iemand tegen ontslag te beschermen als diegene niet in loondienst is. Maar er zijn andere oplossingen, meent Anne Scheltema Beduin, van Transparency International Nederland: "De ontslagbescherming, daar hebben ze misschien niet zoveel aan, maar je kan ook denken aan een schadevergoeding."

Van buitenaf
Zowel Alfrink als Scheltema Beduin benadrukken dat juist de zzp'ers een frisse kijk op zaken hebben. Zij zitten er niet middenin en zien misstanden daardoor soms eerder. Volgens vakbond FNV Zelfstandig zou een aparte aanvulling de wet echter onnodig ingewikkeld maken. Wie er mee te maken krijgt moet maar gewoon naar de rechter voor compensatieregelingen.

Dat kan, maar dat is nou net niet de bedoeling van de wet. Alfrink: "De bedoeling van de wet is om de klokkenluider zodanig goed te faciliteren dat misstanden eerder worden gemeld. Dan moeten we er ook vol voor gaan."

Gerelateerde artikelen