Nieuws19 feb '16 10:40

Niet langer verplichte behandeling voor Volkert van der Graaf

Auteur: BNR Webredactie

Volkert van der Graaf hoeft niet langer verplicht psychologische behandelingen te ondergaan. Forensisch psycholoog Ernst Ameling noemt het logisch, maar een second opinion was volgens hem raadzaam geweest.

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld in een kort geding dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet langer verplicht een psycholoog hoeft te bezoeken. Eerder vocht Van der Graaf met succes het dragen van een enkelband aan.

Minister Van der Steur laat aan BNR weten 'kennis te hebben genomen van de uitspraak van de rechter in kort geding. Het OM heeft laten weten de uitspraak te gaan bestuderen. Mogelijkerwijs betekent dat dat ze in hoger beroep gaan, daarom doe ik geen mededeling over de uitspraak."Volgens Ernst Ameling, forensisch psycholoog, is het logisch dat de behandeling is stopgezet, omdat Van der Graaf simpelweg niet te behandelen valt.

Van der Graaf is in het Pieter Baancentrum onderzocht en er werd hem geen TBS opgelegd. "Hij was bijna volledig toerekeningsvatbaar, hij lijdt niet onder het feit dat hij een moord heeft gepleegd. Dat is ook negatief, want dat betekent dat hij waarschijnlijk slechte gewetensfuncties heeft, maar dat betekent ook dat hij niet gevoelig is voor behandeling."

Volgens Amerling hoeven we niet bang te zijn dat hij het weer zou doen. "Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar hij is alles kwijtgeraakt, hij wordt uitgekotst. Ik verwacht niet dat hij nog een keer hetzelfde zou doen. Maar", zegt Amerling, "Een second opinion zou misschien wel verstandig zijn geweest. Dit besluit leunt wel op het oordeel van één specialist."

Volkert van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het mediapark in Hilversum dood. Nu heeft hij alleen nog een mediaverbod en en een contactverbod met de familie van Pim Fortuijn en zijn chauffeur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen