Flitsapparatuur van de politie deugt al jaren niet
De flitsapparatuur van de politie deugt niet. Dat zeggen verkeersagenten zelf. Politievakbond ACP wil daarom voorlopig stoppen met radarcontroles. De fouten met de flitsapparatuur van de politie zijn al jaren een probleem.
Toch blijven de korpsleiding en de minister doof voor die geluiden. Redacteur Dave Krajenbrink dook de archieven in. "Al in 2010 werden de eerste zaken tegen fout geflitste snelheidsovertredingen al gevoerd. Soms met succes. In 2010 werd een vrouw vrijgesproken van twee snelheidsovertredingen omdat de meting ongeldig bleek. Zij zou dan 90 kilometer per uur gereden hebben waar 50 is toegstaan. Maar vaak gaat de rechter er ook vanuit dat de radarapparatuur goed werkt. Ik sprak vanochtend met advocaat Clemens Meertens, die zegt de afgelopen jaren regelmatig van dit soort zaken te hebben gevoerd.
Problemen
Krajenbrink legt uit waar het dan misgaat met de apparatuur: "Radarbundels van de flitsapparatuur kunnen reflecteren tegen andere voertuigen die op hetzelfde moment langs rijden. Dat veroorzaakt dan de fout. Als een bus of een vrachtwagen met 240 wordt geflitst, dan ziet de politie meteen dat daar iets niet in de haak is. En dan halen ze die boete meteen uit het systeem. Maar bij personenauto's is dat vaak veel minder duidelijk. Vaak denken bestuurders ook, ja mischien heb ik wel net voor het eind van de bebouwde kom het gas ingetrapt en 80 gereden in plaats van 50."
Nu pas
De reden dat er nu pas aan de bel wordt getrokken, zou te maken kunnen hebben met de zaken die hierover al gevoerd zijn. Gerrit van der Kamp, voorzitter van politiebond ACP die deze zaak vanochtend in het AD naar buiten bracht: "Politiemensen zijn verantwoordelijk voor de juistheid van het proces verbaal, als daarin iets niet klopt, worden zij daar op aangesproken door de rechter."
Bewijs
Als je wilt bewijzen dat jij als bestuurder niet degene bent die te hard reed, kun je de flitsfoto opvragen van een ander voertuig. Maar dat is niet zo makkelijk, vertelt Krajenbrink. "Probleem is dat de politie alleen jouw eigen flitsfoto wil geven. Nu kun je op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur uiteindelijk wel die foto's opvragen. Maar ja dat is wel een hoop gedoe, voor een snelheidsovertreding die je niet hebt gemaakt."
Opheldering
De VVD en SP willen nu opheldering. Krajenbrink: "Van zowel minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, als minister Schultz van Infrastructuur. De SP is overigens geen voorstander van het opschorten van die radarcontroles. De partij vreest dat mensen dan ongegeneerd het gas in gaan trappen. De VVD wil dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost."