Nieuws5 feb '16 11:45

Nederlandse game-industrie overdreef jarenlang omzet en groeicijfers

Auteur: Karlijn Meinders

De sector heeft jarenlang de omzet en groeicijfers overdreven, zeggen ingewijden uit de industrie, maar volgens de voormalig voorzitter van belangenclub Nederlandse Game Dagen, is het juist positief dat deze de cijfers nu bekend zijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit de Games Monitor 2015, een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt, blijkt dat de industrie al geruime tijd niet aan de verwachting kan voldoen.

Seth van der Meer, voormalig voorzitter van belangenclub Nederlandse Game Dagen, benadrukt dat het juist positief is dat deze cijfers nu bekend zijn. "De hele sector is in tien jaar tijd zo ontzettend veranderd, veel veranderingen waren niet te voorzien. Het is ook nog eens een hele internationale omgeving en dus moeilijk te onderzoeken."

Opleidingen
Dat de cijfers lang een verkeerd beeld gaven, wil Van der Meer niet geheel onderschrijven. "Ik denk dat het verhaal dat er te weinig vacatures zijn helemaal niet klopt bijvoorbeeld. Die studenten gaan niet allemaal aan de slag bij gamebedrijven zoals deze hier geformuleerd zijn. Zo kunnen ze als 3D-ontwerper ook in hele andere sectoren terecht. Dat er te veel opleidingen uit de grond zijn gestampt beaam ik wel. Dat is inderdaad iets uit de hand gelopen."

Subsidie
Er is veel geld gestopt in een onduidelijke industrie, is de conclusie wellicht. Een industrie die met behulp van dit soort onderzoeken steeds duidelijk wordt. Tijd om dan ook weer opnieuw te kijken naar de subsidie vanuit de overheid, meent Van der Meer. "Wat mij betreft is er juist meer subsidie nodig om internationaal bij te blijven. En Nederland is nog niet goed genoeg in het vermarkten van goede ideeën. Dan gebeurt het dat het buitenland aan de haal gaat met een concept dat hier is bedacht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen