Nieuws4 jan '16 13:05

Verdachte ongeluk A2 voor doodslag vervolgd: 'Uniek'

Auteur: Mark Hulstein

De veroorzaker van het dodelijke ongeluk eind vorige week op de A2 wordt verdacht van doodslag. De man zit vast en moet donderdag voor de raadkamer verschijnen.

ANP
ANP

Hij reed volgens ooggetuigen met zeer hoge snelheid over de vluchtstrook. Hij reed daarna op een voorganger in die hard over de kop vloog. De man in die auto kwam om het leven. De bestuurder van de achteropkomende auto raakte gewond, evenals zes anderen.

Uniek geval
Volgens verkeersadvocaat Bert Kabel is er nog niet iemand na zo'n soort ongeval veroordeeld voor doodslag of poging tot doodslag. "Dit is een nieuwe kwestie. Bij de typische doodslag-situaties in het verkeer zie je dat iemand bewust een ander van het leven beroofd. Waarbij de auto een wapen is. En dat is hier wellicht niet het geval", zegt Kabel. Dus wat dat betreft is het uniek dat dit geval juist als doodslag geldt. Nog een andere voorwaarde om iemand te veroordelen is dat de verdachte er bewust van is geweest dat hij mogelijk zichzelf ook van het leven zou beroven, zegt de verkeersadvocaat.

Gevolgen voor toekomstige uitspraken
Als deze verdachte inderdaad wordt veroordeeld voor doodslag, dan heeft dat in te toekomst wellicht ook gevolgen op andere verkeerszaken. Bert Kabel: "Iedere zaak wordt natuurlijk op zichzelf beoordeeld. Het hangt altijd af van de feiten en omstandigheden van het geval. Maar het kan wel de weg open zetten voor verkeersgevaarlijke gedragingen die dan direct onder het strafrecht vallen, dus het Wetboek van Strafrecht. En dat het doodslagartikel dan wordt ingezet."

Negen jaar
Maar het vonnis kan ook uitkomen bij de verkeerswet: "Wanneer het rijgedrag roekeloos rijgedrag oplevert, en daar ga ik wel vanuit gelet op de feiten, zou je ook al tot negen jaar gevangenisstraf kunnen komen. Dus in dat opzicht zouden ze deze zaak ook via de verkeersrechterlijke bepalingen kunnen afronden", zegt Kabel.

Waarom er nu is gekozen om het feit als doodslag te behandelen, is niet bekend. De maximumstraf voor doodslag is vijftien jaar cel.

Gerelateerde artikelen