Nieuws5 jan '16 15:16

Honderdduizenden Amerikanen pleiten voor vrijlating gevangene na Netflix-documentaire

Auteur: Judith Laanen

Honderdduizenden Amerikanen eisen de vrijlating van een gevangene na de hit-documentaire 'Making a Murderer' van streamingdienst Netflix.

Veroordeelde Steven Avery. Foto screenshot YouTube.com
Veroordeelde Steven Avery. Foto screenshot YouTube.com

Een Amerikaanse tv-documentaire plaatst vraagtekens bij de veroordeling van verdachte en sloopautohandelaar Steven Avery. Avery zat tot 2003 al 18 jaar ten onrechte vast wegens verkrachting. Na twee jaar vrij te zijn geweest werd hij opnieuw veroordeeld, maar nu voor moord. Hij zou de destijds 25-jarige Teresa Halbach hebben omgebracht.

18 december ging de tiendelige serie Making a Murderer in première op Netflix, en sindsdien is Amerika in de ban van zijn vermeende onschuld. Zo blijkt dat de politie in Wisconsin, waar Avery vandaan komt, behoorlijk wat steken heeft laten vallen in het onderzoek naar de moord. Na het zien van de documentaire zijn inmiddels bijna 200.000 mensen dermate overtuigd van zijn onschuld dat ze diverse petities voor zijn vrijlating hebben ondertekend.

Rammelend rechtssysteem
 

"Dat rammelt aan alle kanten in de VS. Een van de redenen dat de serie zoveel indruk maakt is dat er zoveel videobewijs is in andere zaken waaruit blijkt dat de politie en andere autoriteiten proberen te verdoezelen wat er echt is gebeurd of gewoon liegen", zegt Van Wagtendonk.

Volgens Van Wagtendonk werpt Netflix zich met een groter aanbod eigen producties in de strijd der streamingdiensten, aangewakkerd door concurrenten Amazon Prime en Hulu, en andere true crime-verhalen zoals de succesvolle podcast Serial uit 2014: "Op vergelijkbare wijze helpt het succes van het bijzonder meeslepend gemonteerde Making a Murderer Netflix in de concurrentiestrijd om kijkers met de traditionele tv-netwerken en kabel-tv-kanalen. Dat kijkcijfersucces wordt onderstreept door verschillende internetpetities die de rondte doen waarin de vrijlating van Avery wordt geeïst."

Streamingdiensten bieden volgens Van Wagtendonk "nieuwe mogelijkheden voor diepgravende journalistiek".

Bekijk de trailer:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen