Nieuws2 dec '15 07:00

Timmermans: 'Trash is cash'

Auteur: Karlijn Meinders

Het huidige Europese afvalbeleid moet in de prullenbak, vindt Eurocommissaris Frans Timmermans. Vandaag presenteert hij nieuwe plannen voor het creëren van een kringloop-economie in Europa.

Over vijftien jaar moet 65 procent van al het huishoudelijke afval gerecycled worden volgens Timmermans, schrijft het Financieele Dagblad. BNR-redacteur Renee van Heteren vertelt meer over de details van het plan.

"Timmermans heeft meerdere voorstellen om die 65 procent te halen. Het grootste probleem is volgens hem op het moment dat elk land een ander beleid voert. Zelfs op het niveau van gemeenten en provincies verschilt het. Hij wil één groot beleid opzetten, waarbij hij vooral pleit voor het terugdringen van het storten van afval."

Stortplaats
Het gaat om een plan voor de komende vijftien jaar. "Timmermans zegt dat in 2030 niet meer dan 10 procent van het afval op de stortplaats belanden, nu is dat nog 30 procent. Dat gaat dan vooral om het huisafval, maar hij wil ook het gebruik van afvalwater stimuleren, de voedselverspilling terugdringen, de plastic-eilanden in de zee aanpakken en producenten van elektronische apparaten duurzamer laten werken."

Haalbaar
Robbert van Duin van het Recycling Netwerk is blij dat het plan, dat begin dit jaar al naar buiten zou komen, er nu eindelijk ligt. Hij denkt ook dat het haalbaar is, voor zowel Nederland als Europa. Er moet wel nog van alles gebeuren, zegt Van Duin. "De laatste tien vijftien jaar hebben we hier in Nederland een beetje stil gestaan en zijn we ingehaald door andere landen. Daarnaast moeten we straks niet alleen kijken naar de hoeveel die gerecycled gaat worden, maar ook zeker naar de kwaliteit ervan."

Extra banen
Voor het behalen van de omslag maakt Timmermans 6 miljard euro vrij. Ook ziet hij mogelijkheden voor het besparen van miljarden door materialen opnieuw te gebruiken en creëert dit nieuwe plan volgens hem zo'n 170.000 extra banen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen