Nieuws16 nov '15 17:05Aangepast op 16 nov '15 20:23

Nederlands bombardement boven Syrië komt dichterbij

Auteur: Bas van Setten

De Nederlandse deelname aan de bombardementen tegen IS in Syrië komt dichterbij. PvdA en D66 zijn niet meer pertinent tegen, na de aanslagen in Parijs.

ANP
ANP

Als er een internationale coalitie komt met een duidelijke strategie, dan zijn PvdA en D66 bereid hun terughoudendheid te laten varen over het bombarderen van IS in Syrië. Dat zeggen PvdA Tweede-Kamerlid Michiel Servaes en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tegen politiek verslaggever Jaap Jansen.

 

PvdA
Servaes: "Als er een internationaal politiek akkoord komt, met als onderdeel daarvan een gezamenlijke militaire strategie, dan is het logisch dat wij ook gaan kijken welke bijdrage wij daarin kunnen leveren. Ik teken daarbij wel aan dat we nog niet zover zijn."

 

Voor de lange termijn moet duidelijk zijn dat Assad niet kan blijven zitten, met zoveel bloed aan zijn handen. "Maar misschien met je in een overgangsperiode wat pragmatischer zijn, maar dat is wat mij betreft onderdeel van een gezamenlijke aanpak van de internationale gemeenschap."

D66
Onder die voorwaarden wil ook oppositiepartij D66 deelname aan militaire acties boven Syrië serieus overwegen. "Nederlandse deelname aan bombardementen boven Syrië is dichterbij gekomen. Dat komt gedeeltelijk door die verschrikkelijke aanslagen in Parijs, maar ook dankzij het succesvolle diplomatieke overleg in Wenen. Maar we zijn er nog niet", zegt Sjoerdsma.

 

VVD
Eerder was een Kamermeerderheid onder aanvoering van regeringspartij VVD al vóór meedoen boven Syrië, maar coalitiepartner PvdA zag nog teveel bezwaren.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt het nieuwe standpunt van PvdA en D66 tegenover Jaap Jansen 'goed nieuws en ook hard nodig'. Hij zegt: "We moeten niet alleen vergelden, we moeten IS verslaan. Daar gaat het om."

In de strijd tegen IS mag de positie van Assad niet voor verwarring zorgen, zegt Ten Broeke, hoe gruwelijk hij ook te werk gaat. "Assad is niet onze vijand, dat is IS. We kunnen het aanpakken van IS niet laten afhangen van of we een pensioenregeling voor Assad weten te verzinnen. IS moet worden aangepakt en dat zal ook boven Syrië moeten gebeuren en daarvoor moet de coalitie van meer dan zestig landen boven Irak ook een gezamenlijke strategie boven Syrië ontwikkelen."

En daarbij is de hulp van de Iraniërs en de Russen onontbeerlijk, meent Ten Broeke. "Geen enkel land kan dit op zijn eigen houtje. Ik heb begrip voor de Franse vergeldingsaanvallen, maar we moeten niet alleen vergelden, we moeten IS ontslaan. Daar gaat het om."

Assad
VVD en PvdA zijn bereid het regime van Assad voorlopig ongemoeid te laten. Voorlopig kunnen we niet zonder Assad, hoe gruwelijk hij ook te werk gaat, zegt Ten Broeke. "Misschien moet je in een overgangsperiode pragmatisch zijn", meent Servaes.

Sjoerdsma vindt dat Rusland een heel cynisch spel speelt in Syrië. Het moet laten zien dat het IS echt wil verslaan in plaats van alleen Assad te steunen.

En Turkije moet ophouden onze bondgenoot, de Koerden, te bombarderen, voegt Sjoerdsma er aan toe. De strijd tegen IS moet ook op andere fronten worden geïntensiveerd, vindt hij. "We moeten onze relatie met Saoedi-Arabië serieus onder de loep houden." IS wordt mede vanuit dat land gefinancierd. 

Gerelateerde artikelen