Nieuws3 feb '16 12:00

Tweede Kamer: 'Commissie-Oosting moet ook omgang klokkenluiders onderzoeken'

Auteur: Jeroen Stans

De Tweede Kamer wil dat de commissie-Oosting haar onderzoek uitbreidt. Ook de manier waarop het ministerie van Veiligheid en Justitie omgaat met klokkenluiders moet worden onderzocht.

Image

SP-Kamerlid Michiel van Nispen:

De commissie-Oosting hervat haar onderzoek naar de Teevendeal, de deal die officier van Justitie Fred Teeven sloot met drugscrimineel Cees H. Vorige week bleek dat de zoektocht naar het beruchte bonnetje van hogerhand is stilgelegd, terwijl het afschrift bijna was gevonden. In NRC Handelsblad zegt een oud vertrouwenspersoon van het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag dat daar strafexpedities worden uitgevoerd tegen medewerkers die interne medewerkers die misstanden aan de kaak willen stellen.

Ook de VVD in de Tweede Kamer wil dat Oosting dit meeneemt in het aanvullende onderzoek. Kamerlid Foort van Oosten:

Een woordvoerder van minister Ard van der Steur laat aan BNR weten dat het ministerie "de casussen niet kent" waarover oud-vertrouwenspersoon Sjaak Jansen spreekt in NRC. Volgens hem is er op het ministerie alle ruimte om misstanden te melden. Niet alleen nu, maar ook in de periode waarover Jansen spreekt.

Minister Van der Steur moet voor vanmiddag 16:00 uur de Tweede Kamer schriftelijke duidelijkheid geven over de aantijgingen. Aan het begin van de avond spreekt de Kamer de minister kort over het onderzoek van de commissie-Oosting en dus ook over deze mogelijk nieuwe doofpot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen