Nieuws26 jan '16 16:43

Bonnetjesaffaire zit Tweede Kamer hoog

Auteur: Jeroen Hoorn

De oppositie in de Tweede Kamer wil geen twee maanden te wachten op een debat over de nieuwste onthulling rond de Teevendeal. Een debat met premier Rutte en minister Van der Steur moet er sneller komen.

VVD-Kamerlid Teeven dinsdag na afloop van het vragenuur. (Foto: ANP)
VVD-Kamerlid Teeven dinsdag na afloop van het vragenuur. (Foto: ANP)

Maandagavond onthulde het tv-programma Nieuwsuur dat de zoektocht naar het veelbesproken bonnetje over de beruchte Teevendeal bewust is stopgezet, op last van iemand hoog in de boom op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Naar aanleiding daarvan wordt het onderzoek naar de Teevendeal onder leiding van oud-ombudsman Marten Oosting heropend. Oosting krijgt twee maanden de tijd.

PvdA-leider Samsom duimt dat de waarheid nu wel boven water komt. "We zien nu heel duidelijk dat er iets nog ligt wat nog niet is onderzocht en het enige antwoord daarop is dat je het wel gaat onderzoeken. Er waren al wat conclusies van de heer Oosting over hoe dat beter kon en die conclusies zijn kennelijk nog niet compleet. Dus ik wacht met grote spanning op de voortzetting en de afronding daarvan door Oosting en ik verwacht ook dat hij dan nog met nieuwe aanbevelingen komt." 

 

Nog niet klaar
Het gaat Samsom niet sec om het steunen van de coalitiegenoot. "Het gaat mij om de vraag of ik vertrouwen heb in wat er nu gaande is op het ministerie van V&J. En we moeten met zijn allen constateren dat wat gaande is op dat ministerie nog even door moet gaan, want het is nog niet klaar. Ik was niet degene die met dat soort politieke spelletjes bezig was. Het ging mij om dat ministerie en de informatievoorziening vanuit dat ministerie. Die was niet op orde en die blijkt nog steeds niet op orde, dus laten we daar nou hard aan gaan werken."

De oppositie wil zo lang niet wachten. "Openheid, nu", eist GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. "Dit is niet alleen schadelijk voor het ministerie of de VVD, maar voor de hele politiek. Het lijkt of we alles toedekken hier in Den Haag, en dat kunnen we echt niet gebruiken."

Uit de wind
CDA-leider Sybrand Buma heeft een appeltje te schillen met zowel minister Van der Steur als premier Rutte. "Anderen, liefst ambtenaren, de schuld geven om zelf uit de wind te blijven: Van der Steur doet dat regelmatig, en de premier ook. Dat moeten we als Tweede Kamer niet accepteren."

Ook PvdA-voorman Diederik Samsom wil weten wat er is gebeurd, en waarom. "Ik vind het zorgelijk dat een ministerie niet alle informatie geeft als daarom gevraagd wordt, en ik wil weten hoe dat zit", zegt Samsom. De vraag of Van der Steur kan aanblijven is volgens Samsom 'niet aan de orde'. "De heer Van der Steur heeft mijn politieke steun tot het moment dat het ophoudt."

Gerelateerde artikelen