Nieuws20 dec '13 15:53

Vrijgelaten Chodorkovski in Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

Michail Chodorkovski (50) is vrijdag na 10 jaar cel vrijgekomen, nadat de Russische president Vladimir Poetin hem vrijdag gratie had verleend.

De belangrijkste politieke gevangene van het land verliet de gevangenis in de noordelijke stad Segezja rond 12.15 uur lokale tijd, meldde het Russische persbureau Interfax op gezag van gevangenisfunctionarissen. Na zijn vrijlating reisde hij naar Duitsland. In de loop van de middag kwam hij in Berlijn aan.

Poetin maakte donderdag al bekend dat hij van plan was de oud-oliemagnaat gratie te verlenen, mede omdat Chodorkovski's moeder ziek is. De gratieverlening was mogelijk door de amnestiewet waarmee de Doema, de Russische Tweede Kamer, woensdag instemde.

De oligarch Chodorkovski was als topman van oliemaatschappij Yukos de rijkste man van Rusland, toen hij in 2003 onder meer voor belastingontduiking werd gearresteerd. Poetin zei donderdag dat Chodorkovski om gratie had verzocht, maar de voormalige oligarch stelde eerder geen gratieverzoek te willen indienen omdat hij daarmee zou toegeven dat hij schuldig was. Chodorkovski zou oorspronkelijk vrijkomen in oktober volgend jaar.

De amnestiewet van woensdag is officieel te danken aan het 20-jarige bestaan van de Russische Federatie. Zware criminelen en veroordeelde terroristen blijven in de gevangenis, maar lichtere vergrijpen worden in bepaalde gevallen vergeven. Mogelijk komen 25.000 gevangenen vrij, onder wie 30 activisten van Greenpeace en 2 veroordeelde leden van de punkgroep Pussy Riot.

Sommige analisten menen dat Poetin met de amnestiewet de internationale kritiek op het Russische mensenrechtenbeleid probeert te temperen in de aanloop naar de Winterspelen in Sotsji.

Gerelateerde artikelen