Nieuws21 okt '15 12:21Aangepast op 21 okt '15 20:51

GVB gaat DNA van spugers verzamelen en bewaren

Auteur: Karlijn Meinders

Het Amsterdams vervoersbedrijf GVB gaat het spuug verzamelen waar chauffeurs en conducteurs mee belaagd worden. Het DNA uit het speeksel wordt opgeslagen in de DNA-databank.

Foto: ANP
Foto: ANP

Als er een DNA-match is dan wordt de dader berecht, is er geen match dan mag het DNA 12 jaar bewaard worden. Mireille Muller van het GVB, vertelt dat deze vorm van agressie nog veel te vaak voorkomt. "Dat is onacceptabel en heel intimiderend. Er is nog steeds veel schroom om hier melding van te maken. Ook omdat medewerkers denken dat er niets aan gedaan kan worden, maar dat wordt nu anders."

Chauffeurs hoeven niet zelf aan de slag met een DNA-kit, vertelt Muller. "Wij hebben onze medewerkers van OV-zorg, onze handhavers, opgeleid om om te gaan met zo'n DNA-kit. Als er sprake is van een calamiteit, dan zijn zij of de politie binnen zes minuten ter plekke. Als er dan sprake is van bespuging, dan kan het DNA direct veilig worden gesteld."

Muiller vindt de maatregel niet buiten proportie. "Voor ons is het belangrijk dat er een preventieve werking uitgaat van deze proef, dat mensen weten dat het niet langer ongestraft kan en we willen onze medewerkers laten weten dat ze dit soort dingen kunnen en moeten melden."  Het GVB heeft hoop dat het verbetert:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen