Nieuws4 feb '16 14:16

Bart van U. bekent moord op Els Borst

Auteur: BNR Webredactie

D66-leider Alexander Pechtold is diep geraakt door de moordbekentenis van Bart van U. op één van zijn voorgangers. Van U. heeft de moord op Els Borst bekend. Naar eigen zeggen was de moord een goddelijke opdracht vanwege haar euthanasiebeleid.

Een politieagent bij het huis van ex-politica Els Borst in Bilthoven. Foto ANP
Een politieagent bij het huis van ex-politica Els Borst in Bilthoven. Foto ANP

Bart van U. voelde een 'goddelijke opdracht' om Borst te vermoorden. De moord hing samen met het euthanasiebeleid van Borst, zei Van U. in de verklaring die hij achter gesloten deuren aflegde. Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar heeft omgebracht.

Pijnlijk
De link naar de euthanasiewetgeving die onder Borst tot stand kwam, maakt de moord volgens D66-leider Alexander Pechtold nog pijnlijker voor veel mensen. Maar niet per se politieker, zegt hij tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. "Ik vind het in deze fase van het gerechtelijke proces moeilijk om dat zo te stellen. Maar hijzelf geeft wel aan dat het haar politieke en maatschappelijke werk was dat hem hiertoe heeft gebracht."

Pechtold hoopte dat Van U. zich nog eens nader zou verklaren, maar echt ervan uitgaan deed hij niet meer. "We hebben hier naar mijn mening echt te maken met een patiënt, een gestoorde geest en in eerdere instantie was hij niet zo duidelijk in zijn motieven. Ik heb het gevoel dat de minister het tot prioriteit heeft gemaakt, maar het wrange gevoel blijft wel."

 

Neemt niet weg dat ook voor Pechtold de bekentenis hard aankwam. “Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Het motief van de verdachte is schokkend en confronterend. Els is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven."

Om te vervolgen: "Els stond voor alles waar D66 voor staat. Mijn gedachten zijn bij haar familie en dierbaren voor wie deze bekentenis zowel meer duidelijkheid geeft, maar ook nieuw verdriet.” D66 heeft contact gehad met de familie. Via ons vraagt de familie hen de ruimte te geven dit verdriet te verwerken en geen contact op te nemen.

Bekentenis
Het Pieter Baan Centrum wil Van U. naar aanleiding van zijn bekentenis opnieuw onderzoeken. Van U. bekende eerder al de moord op een zus, maar hij zweeg over de moord op Borst. Beide vrouwen werden met veel messteken omgebracht. Dat Van U. donderdag een verklaring wilde afleggen, kwam geheel onverwacht.

De moord op de toen 81-jarige Borst vond twee jaar geleden plaats. Zijn zus Loïs vermoordde Van U. in 2015. Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. Zijn relatie met Loïs, die voor Van U. probeerde te zorgen, was volgens hem slecht. In de verklaring die hij over het doden van zijn zus heeft afgelegd, repte Van U. over meningsverschillen over abortus en euthanasie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen