Nieuws26 jan '16 09:07

Tweede Kamer wil Van der Steur snel op het matje

Auteur: Mark Hulstein

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat met minister Van der Steur over de Teevendeal, dat nu een doofpot wordt genoemd. Het zoeken naar het bonnetje werd opzettelijk gestaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor Tweede Kamerlid Gert Jan Segers is deze affaire het bewijs dat het ministerie van veiligheid en Justitie een mislukking is. "Wat je ziet is eigenlijk dat dit project mislukt is. Het ministerie is moeilijk te temmen. Dat dit mogelijk is, laat zien dat het grote prestigeproject eigenlijk mislukt is. Het is noodzakelijk om het ministerie te ontmantelen", zegt Segers tegen BNR.

In de Tweede Kamer is niet alleen Segers klaar met deze Teevendeal. Iedereen is boos, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. "Dit is de kern van de hele affaire. Hier begon het allemaal mee: waar is dat bonnetje? Opstelten en Teeven zijn er uiteindelijk om afgetreden. Dit bonnetje was onvindbaar. En nu blijkt dus dat het bonnetje wel degelijk vindbaar was. Sterker nog: het was praktisch gevonden. Het was de top van het ministerie die de medewerkers verbood om het te vinden. De zoektocht moest worden gestaakt", zegt Boven. Het mócht dus niet boven tafel komen, zegt Boven ook.

E-mails
Dit blijkt uit e-mails die Nieuwsuur wist op te vissen. Deze mails werden verstuurd twee dagen nadat Opstelten zei dat het bonnetje onvindbaar was. Er komt nu een nieuw onderzoek van de commissie Oosting, die de deal eerder onderzocht en met een rapport kwam in december afgelopen jaar.

Minister Van der Steur zei eerder in een debat naar aanleiding van het onderzoeksrapport dat het de schuld van de ICT'ers was dat het bonnetje niet gevonden kon worden. Dit terwijl er dus van hogerhand werd opgedragen aan die ICT'ers om te stoppen met zoeken in de systemen. "Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat die ICT'ers die e-mails nu naar Nieuwsuur hebben gestuurd, omdat die echt witheet zijn op de minister die in de Tweede Kamer hun de schuld geeft van het feit dat het allemaal mislukt is. Terwijl ze de opdracht hadden om het niet te vinden. En dat was Van der Steur. Dat heeft hij zelf gezegd in de Tweede Kamer. En dat was net als bij professor Maat dat hij dingen zegt terwijl hij óf niet weet hoe het zit of misschien maar wat zegt. In ieder geval geeft hij mensen de schuld van iets, terwijl die mensen eigenlijk het goed hebben gedaan", zegt verslaggever Laurens Boven.

Voert Kamer druk op?
Van der Steur heeft ook zelf al gereageerd. Hij zei dat het een zaak is die hij zeer ernstig opneemt. Hij wil nu nog niet oordelen omdat de commissie Oosting het eerst moet uitzoeken. Of er sprake is van een doofpot, kan hij nu nog niet zeggen. Nu hangt het van de Tweede Kamer af. "Krijgt Van der Steur de tijd van de Tweede Kamer om de commissie Oosting aan het werk te zetten? Of voert de Kamer de druk vandaag zo hoog op dat er nu meteen duidelijkheid moet komen", zegt Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen